NavMenu

U turizmu do novembra izgubljeno više od 3.600 radnih mjesta u FBiH

Izvor: biznisinfo.ba Petak, 22.01.2021. 10:59
Komentari
Podeli

(Foto: LMspencer/shutterstock.com)
Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici upoznala se sa izvještajem sedam federalnih ministarstava o posljedicama djelovanja epidemije koronavirusa COVID-19 na privredu i zdravstvo.

U pripremi informacije učestvovalo je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma koje je ukazalo na činjenicu da je zbog pojave koronavirusa u martu 2020. godine evidentan pad dolazaka i noćenja turista u odnosu na mart 2019. godine za oko 75 posto.

U aprilu 2020. u odnosu na april 2019. godine je bio manji za 99 posto, dok postotak pada za maj 2020. godine iznosi 98 posto.

Pad broja dolazaka i noćenja turista u odnosu na 2019. godinu nastavljen je i narednom periodu, a to je imalo direktan uticaj i na pad broja zaposlenih u turističko-ugostiteljskom sektoru.

Tako je u ovom sektoru u januaru 2020. godine bio 27.291 zaposlenih, a do novembra je taj broj opao na 23.669.

Inače, turistički sektor jedan je od najteže pogođenih pandemijom korona virusa kod nas, ali i u cijelom svijetu.

Sa 72 posto manje međunarodnih dolazaka u prvih deset mjeseci i globalnim gubitkom 935 milijardi dolara prihoda od izvoza, za svjetski turizam je ovo najgora godina u istoriji, a dostizanje prometa iz 2019. očekuje se za dvije do četiri i više godina, istakli su iz Svjetske turističke organizacije.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.