NavMenu

U BiH ostalo neiskorišteno 15 miliona litara mlijeka - Oslabila kupovna moć građana

Izvor: Nezavisne novine Petak, 22.01.2021. 10:43
Komentari
Podeli

Izvoz mlijeka u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 70,9 mil KM, što je za 13,8 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine, dok je uvoz iznosio 118 mil KM, što je za 11,6 odsto manje.

Podaci su ovo Spoljnotrgovinske komore BiH, a sagovornici Nezavisnih istakli su da je samo prošle godine 15 miliona litara mlijeka u BiH ostalo neiskorišteno.

- Pokrivenost uvoza izvozom prošle godine iznosila je 59,7 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit mlijeka i mliječnih prerađevina bio 47,9 mil KM - podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

Dodali su da se bilježi rast izvoza mlijeka za 12,2 odsto, a mlijeka i pavlake, koncentrisanog mlijeka i sa dodatnim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje za 17,2 odsto.

- Zabilježeno je povećanje izvoza i sira i skute za 9,6 odsto te maslaca i mliječnih namaza za 6,7 odsto - kazali su u ovoj komori.

Sa druge strane, evidentan je ogroman pad izvoza mlaćenica, kiselog mlijeka i pavlake, jogurta, kefira i zakiseljenog mlijeka.

- Ogroman pad izvoza primjećujemo kod ovih mliječnih prerađevina i to vrijednosno za 17,7 mil KM - naveli su u STK BiH.

Najviše mlijeka i mliječnih proizvoda prošle godine iz BiH je izvezeno u Srbiju.

- Ključna tržišta u 2020. godini su bila Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija te Kosovo - zaključili su u STK.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS, u razgovoru za Nezavisne rekao je da je tokom prošle godine čak 15 miliona litara mlijeka bilo tržišni višak.

- Razlog za to je pandemija virusa korona, koja je oslabila kupovnu moć građana - kazao je Usorac te dodao da je pandemija najlošije uticala upravo na poljoprivredne proizvođače mlijeka.

- Mi smo tu izvukli deblji kraj, jer nemamo kome prodati svoje proizvode - rekao je Usorac.

Mišljenja je, kako kaže, da je slaba kupovna moć građana razlog i velikog pada uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, a ne to što su građani u prvih devet mjeseci prošle godine kupovali više domaćih proizvoda.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.