NavMenu

Google postigao dogovor u Francuskoj o plaćanju preuzetih sadržaja

Izvor: Tanjug Petak, 22.01.2021. 07:43
Komentari
Podeli
Kompanija Google i grupa francuskih izdavača saopštili su da su postigli načelni sporazum o autorskim pravima prema kojem će američki tehnološki div plaćati izdavačima preuzete sadržaje objavljene na toj mreži.

Principi dogovoreni između francuskog izdavačkog lobija, Udruženja informativnih medija (APIG) i Google-a uključuju kriterijume kao što su dnevni obim objava, mjesečni internet saobraćaj i "doprinos političkim i opštim informacijama", navodi se u zajedničkom saopštenju, a prenosi Reuters.

Google i APIG nisu precizirali koliko bi novca prema sporazumu mogle da dobiju članice APIG-a, koji okuplja nacionalne i lokalne izdavače. Detalji o kriterijumima za izračunavanje naknada takođe nisu objelodanjeni.

Saopštenje o ovom sporazumu dolazi nakon višemjesečnih pregovora između Google-a, francuskih izdavača i novinskih agencija o tome kako da primjene izmijenjena pravila EU o autorskim pravima, prema kojima izdavači mogu da traže naknadu od mrežnih platformi za objavu njihovih vijesti.

Google je do sada imao samo pojedinačne ugovore ove vrste sa nekoliko francuskih medijskih kuća, uključujući nacionalne dnevne novine Mond i Figaro, i ovo je njegov prvi kolektivni sporazum o autorskim pravima sa izdavačima u Evropi, dodaje britanska agencija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.