NavMenu

Povećan izvoz ribe iz BiH - Dalji razvoj industrije pomaže da pozitivan trend bude nastavljen

Izvor: Nezavisne novine Petak, 22.01.2021. 10:05
Komentari
Podeli

(Foto: Nataliia Zhekova/shutterstock.com)
Izvoz ribe i ribljih prerađevina u prvih devet mjeseci prošle godine veći je za od 7,8% u odnosu na isti period u 2019. godini, dok uvoz bilježi pad od 10,3%, navodi se u podacima Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvještaj Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuje i rast izvoza konzervirane ribe od preko 3,5 mil KM u odnosu na 2019. godinu.

- Obim razmjene ribe i ribljih prerađevina u prvih devet mjeseci 2020. godine iznosio je 89.970.970 KM, od čega je izvoz iznosio 31.334.803 KM, a uvoz 58.636.167 KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 53,4%. Obim razmjene ribe i ribljih prerađevina za isti period 2019. godine iznosio je 94.396.561 KM, od čega je udio izvoza iznosio 29.055.187 KM, a uvoza 65.341.374 KM. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 44,5% - podaci su iz analize Spoljnotrgovinske komore.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je za Nezavisne da je riječ o značajnom uspjehu, posebno uzimajući u obzir koliko je prošla godina bila teška za opstanak, a kamoli uspješno poslovanje.

- Tražnja za konzerviranim i drugim trajnijim prehrambenim proizvodima je svuda porasla zbog nesigurnosti snabdijevanja, ograničenja kretanja i poslovanja, stvaranja zaliha i zato je odlično što imamo proizvodnju i konzervirane ribe, a ne samo svježe, pa smo ovu priliku mogli iskoristiti - kazao je Gavran.

Dodaje da i u normalnim okolnostima proizvodnja konzervirane ribe ima prednosti zbog trajnosti proizvoda i njegovog lakšeg plasmana na težište.

- Pad uvoza ribe u svakom obliku je takođe načelno pozitivan, ali da bi se potpunije shvatio bilo bi potrebno analizirati njegovu strukturu. Ako je riječ o vrstama ribe koju BiH proizvodi ili su direktno konkurentne našima, to je svakako pozitivno. Međutim, ako je riječ o nekim drugim vrstama ribe koje ne konkurišu domaćim, prije svega se može objasniti drastičnim padom poslovanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, manjom potrošnjom u restoranima i ukupnim padom primanja i životnog standarda, jer je riba relativno skupa u odnosu na neke druge prehrambene proizvode - pojašnjava Gavran.

Prema njegovim riječima, dalji razvoj industrije ribe u BiH, uključujući naprednije postupke obrade - filetiranje, konzerviranje i slično, pomoći će da ovaj pozitivno trend bude nastavljen i u tekućoj i narednim godinama.

Veljko Buđen, vlasnik i direktor Butrex ribarstva iz Trebinja, ističe da je i ono malo ribnjaka koji se nalaze u RS u jako teškom stanju, te da su podsticaji za proizvodnju koje dobiju od države jako mali.

- Mi ribu izvozimo na tržište Srbije i Crne Gore, jer su ova tržišta ključna za sektor ribarstva RS - kazao je Buđen.

Prema njegovim riječima, pandemija virusa korona uticala je da se manje ribe prodaju na domaćem tržištu, jer ugostiteljski objekti i restorani nisu imali toliko potrebe za ribom kao ranijih godina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.