NavMenu

BH Telecom nastavlja ulaganja u optičku mrežu i razvoj novih digitalnih usluga - Puštanje 5G mreže najavljuju za tri do četiri godine

Izvor: eKapija Petak, 22.01.2021. 08:03
Komentari
Podeli
(Foto: BH Telecom)
BH Telecom je do sada izgradio mrežnu infrastrukturu sa oko 70.000 optičkih vlakana koja omogućava gigabitne brzine. Istovremeno se vrši izgradnja kućne instalacije korisnicima, uz dalji plan izgradnje i polaganja novih vlakana, posebno u urbanim sredinama gdje postoje velike potrebe za većom mrežnom propusnošću, kažu u BH Telecomu za eKapiju.

Takođe se, kako kažu, radi veće propusnosti mreže na strani korisnika i omogućavanja većih brzina, paralelno provodi izgradnja FTTC (Fiber To The Cabinet) i FTTB (Fiber To The Building) mreže. Izgrađeno je i raspoloživo više od 450 FTTC mreža za pristupne brzine do 50Mbps, te preko 34.000 FTTB portova za pristupne brzine veće od 50Mbps VDSL2 tehnologijom.

- Optička infrastruktura je nosilac transmisijske mreže BH Telecoma, kako za fiksnu tako i za mobilnu 4G+ mrežu BH Telecoma, te je širenje optičke mreže neupitno kao podrška za uvođenje novih generacija mobilne mreže značajno veće propusnosti - navode uz ove kompanije.

BH Telecom se u izradi planova izgradnje mrežne infrastrukture vodi smjernicama Digitalne agende EU 2025 koje je ugradio u svoj Master plan razvoja za period do 2025. godine. Svjesni činjenice da optički medij nema alternativu u omogućavanju gigabitnih pristupnih brzina i stabilnosti komunikacije, u BH Telecomu su se opredijelili za izgradnju optičkih mreža unazad nekoliko godina, a što obuhvata i transmisijski segment mreže do jezgra.

- BH Telecom predviđa puštanje u funkciju najmanje 25.000 novih optičkih vlakana godišnje, sa puno većim investicijskim potencijalima koje uključuju različite faze izgradnje. Istovremeno, na korisničkoj strani se vrši ugradnja kućne instalacije sa novom terminalnom opremom prilagođenom optičkom mediju.

BH Telecom samostalno vrši izgradnju dijela mrežne infrastrukture, a zbog veće dinamike u širenju optičke mreže angažuje domaće kompanije za navedene aktivnosti. Neke od njih su Mibo Komunikacije Sarajevo, LIV Elektronik Sarajevo, Telefongradnja Sarajevo, Telefongradnja Kalesija, Telinvest, Energoinvest, Čip Sistemi Sarajevo, OXA Sarajevo, Geopoint Živinice, Geobiro Konjic, Ted Invest Sarajevo, Vykon Sarajevo, EPlan Sarajevo, Teling GPD Travnik i dr.

- U izgradnji optičke mrežne infrastrukture koriste se standardizirani i referencirani materijali, kao i telekomunikaciona oprema renomiranih svjetskih proizvođača.

Osim razvoja optičke infrastrukture, BH Telecom planira velika ulaganja u izgradnju, unapređenje i proširenje kapaciteta mobilne pristupne mreže, posebno širokopojasne 4G+ mreže. Takođe, planiraju ulaganja u dalja funkcionalna i kapacitivna unapređenja jezgra mreže na koje se kompletna pristupna i prenosna infrastruktura oslanja.

- U toku je projekat značajnog unapređenja IPTV platforme kojim bi se pružanje usluga Moje TV podiglo na viši nivo i čiji završetak očekujemo polovinom 2021. godine, a sve u cilju postizanja većeg zadovoljstva korisnika. Istovremeno, u toku su projekti implementacije IoT usluga u više regija BiH za Smart City rješenja. Projekti od kojih očekujemo unaprijeđenja u smislu korisničkog iskustva su uvođenje nove korisničke opreme za multimedijalne korisnike, unapređenje prepaid platforme, te dalji razvoj novih digitalnih kanala pristupa korisnicima putem naših web i aplikativnih kanala.

Iz ove kompanije kažu za eKapiju da sprovode kontinuirana unaprijeđenja BSS i uopšte IT sistema, kao i nabavke novih sistema kojim bi se unaprijedilo poslovanje i kojim bi išli dalje u smjeru digitalne transformacije BH Telecoma.

- U cilju pružanja boljeg kvaliteta usluga i osiguranja veće dostupnosti korisnicima planirano je i otvaranje novih telecom centara širom BiH.

5G mreža - šta očekujemo?

U BH Telecomu su tokom 2020. godine proveli testiranje 5G tehnologije u vlastitom telekomunikacijskom okruženju, koristeći postojeće resurse transmisije i jezgra mreže, uz dodatnu 5G radio opremu konfigurisanu u tzv. NSA (Non-Standalone) arhitekturi.

(Foto: BH Telecom)
- Prvenstveno je testirana mobilna širokopojasnost s 5G pametnim telefonima, te fiksni bežični pristup s 5G CPE Home Gateway uređajima, što su po 3GPP izdanju Rel-15 i samoj Digitalnoj agendi EU 2025 osnovni servisi 5G mreže. Mjerena propusnost/brzina je bila reda veličine 1,5 Gbps, što je više nego dovoljno za vrhunski doživljaj 8K videa i veću brzinu "skidanja" "težih" sadržaja, nopr. filmova i sl. Testiranje korisničkih servisa je pokazalo impresivne rezultate. U skladu sa dosadašnjom praksom i obavezama svih mobilnih operatera, iako se radi o testnom okruženju, izvršeno je mjerenje snage elektomagentnog polja u blizini 5G bazne stanice, koje je pokazalo uobičajene vrijednosti, daleko ispod graničnih referentnih prema Pravilu 37/2008 RAK o ograničavanju emisija elektromagnetnog zračenja, te inoviranom Međunarodnom standardu za ograničenje izloženosti vremenski promjenljivim električnim, magnetskim i elektromagnetskim poljima do 300 GHz (ICNIRP).

BH Telecom je u proteklih pet godina, kako kažu za eKapiju, izvršio značajnu transformaciju i pripremu svih resursa mreže u cilju spremnosti za 5G, što je i demonstrirano u toku 2020. godine.

- Važno je napomenuti da 5G ne predstavlja samo radio dio mreže, već sveobuhvatnu pripremu svih dijelova telekomunikacionog sistema. U tom smislu, BH Telecom posjeduje širinu s tehnološke strane da realizuje ovaj projekat po sticanju svih regulatornih i poslovnih preduvjeta. Neki od ovih preduvjeta sa obavezama su precizirani i Memorandumom o razmijevanju o mapi puta za 5G digitalnu transformaciju ekonomija Zapadnog Balkana iz novembra 2020. godine. Za komercijalno širenje 5G mreže BH Telecom će, u skladu sa ovim propisima, transparentno provesti neophodne procedure. Prema trenutnim procjenama, sticanje svih preduvjeta za komercijalizaciju 5G mreže i njeno zaživljavanje u punom obimu je moguće za tri do četiri godine.


Rješenja za digitalizaciju firmi

BH Telecom je, u saradnji sa partnerima, pružio niz usluga koje privredni subjekti mogu koristiti kako bi digitalizovali svoje poslovanje kao što su digitalizacija sistema za upravljanje dokumentacijom unutar kompanije (OWIS Document Management System), onlajn edukativni i kolaboracijski alati iz portfolija usluga Microsoft i Cisco, te usluga EDU720 i Osnovna.ba i korištenje Call centra u cloudu.

Kako ističu, BH Telecom je prvi u BiH omogućio poslovnim korisnicima ERP Poslovni informacioni sistem u cloud okruženju sa uslugom Pantheon Cloud. Cloud platforme/usluge BH Telecoma visokih performansi su dostupne sa bilo koje lokacije u BiH i svijetu, sa bilo kog uređaja i putem bilo koje pristupne tehnologije (Internet, 3G/4G+/5G, WiFi ili kroz mrežu operatora, Ethernet, MPLS).

- Nismo zaboravili ni važnost sigurnosti poslovanja poslovnih korisnika, te je BH Telecom obezbijedio niz sigurnosnih alata kao što su Micro trend, Kaspersky i Sofos. Izgrađena je i jedinstvena BH Telecom IoT platforma za potrebe "pametnog grada", te omogućena usluga "pametni parking". BH Telecom nastavlja u 2021. godini rad na uslugama pametne rasvjete i meteringa, kao i drugih usluga iz IoT oblasti, te na izgradnji startap platforme. Sve navedene usluge BH Telecom je omogućio kroz jednostavnu i brzu aktivaciju, cjenovno znatno povoljniju uslugu, korištenje sa bilo koje lokacije, siguran način pristupa i pohranjivanja podataka i managed servise.

(Foto: BH Telecom)
U saradnji sa partnerima omogućen je i OPA ekosistem plaćanja kreiran na način da povezuje korisnike i trgovce u tržišnom lancu, stvarajući kompletno okruženje za mobilno plaćanje

Rezultati iz 2020.

S obzirom na sve okolnosti koje je donijela 2020. godina, prihodi BH Telecoma su zadovoljavajući u iznosu od 453 mil KM prihoda, odnosno 46 mil KM dobiti. Kako se ambiciozno investiralo u dalji razvoj mrežne infrastrukture, ali i kreiranje novih usluga, te pošto se očekuje stabilizacija privrednih aktivnosti u zemlji i povećanje zaposlenosti, u 2021. godini očekuju porast prihoda i dobiti, te uopšte bolje uslove poslovanja u odnosu na prošlu godinu koju je obilježila epidemija.

Pitali smo ih i koje digitalne trendove očekuju u narednom periodu.

- Digitalni trendovi koji će biti posebno aktuelni mogu se posmatrati sa aspekta korisnika (poslovnih i privatnih), gdje će primat preuzimati usluge digitalnog plaćanja, digitalnih platformi za pružanje sadržaja, digitalni kanali komunikacije i marketinga. Sa aspekta razvoja šire društvene zajednice su aktuelni rješenja za gradsko funkcionisanje - pametni parking, kontrola zagađenosti vazduha, informacije za turiste, unapređenje rada lokalnih zajednica i poboljšanja pružanja dugih javnih komunalnih usluga. Digitalni trendovi sa aspekta tehnološkog napretka su širokopojasni pristup internetu (optički i bežični), cloud, webshop, IoT, virtualizacija i virtualna stvarnost koja treba da omogući digitalizaciju poslovnih procesa i potreba. Ovi trendovi su praćeni povećanjem energetske efikasnosti i korištenjem alternativnih izvora energije - zaključili su u BH Telecomu.

Teodora Brnjoš
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.