NavMenu

Uskoro digitalizacija kulturnog nasljeđa BiH na području Ilidže

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.01.2021. 11:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PerseoMedusa/shutterstock.com)Ilustracija
Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i zamjenici predsjedavajućeg Redžo Lemezan i Samir Avdić održali su sastanak 19. januara 2021.godine sa profesoricom Selmom Rizvić i asistenticom Ivonom Ivković iz Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine u BiH - DIGI.BA.

Rukovodstvu Vijeća prezentovan je projekat Roman heritage in the Balkans i Rimsko naslijeđe Sarajeva, koji između ostalog, obuhvataju i virtualnu šetnju kroz nacionalni spomenik Rimske iskopine na Ilidži kod Sarajeva, edukativni kviz, te aplikaciju za mobilni uređaj putem koje se zainteresovani mogu upoznati sa pretpostavljenim izgledom antičke vile i termalne banje, saopšteno je na sajtu općine.

Predstavnici Udruženja podsjetili su i na jedan od svojih prvih projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog naslijeđa, a kojim je promovisan nacionalni spomenik Arheološko područje – praistorijsko naselje u Butmiru. Kada je u pitanju kulturno naslijeđe važno je naglasiti da se na području općine Ilidža nalazi čak 11 nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a iz rukovodstva vijeća su istakli nezadovoljstvo stepenom njihove zaštite i promocije.


Sa predstavnicama Udruženja dogovorena je buduća saradnja kao doprinos razvoju i promociji kulturnog turizma na Ilidži kroz kreiranje i prezentaciju digitalne kulturne baštine. U narednom periodu planirano je postavljanje spomenutih sadržaja na zvaničnu web stranicu Općine, uređenje i obilježavanje spomenutih spomenika i postavljanje QR kodova za pokretanje digitalnih promotivnih aplikacija. Udruženje DIGI.BA čine vrhunski eksperti iz oblasti računarske grafičke informatike, kulture, kulturnog menadžementa, kulturnog turizma i marketinga, koji iza sebe imaju niz uspješno realizovanih projekata u polju digitalizacije i vizuelizacije kulturne građe.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.