NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE i REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.01.2021. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
Kretanja u turističkom sektoru u 2020. klatila su se na talasima pandemije, pa su se početne, veoma optimistične prognoze skoro preko noći urušile do najpesmističnijih.

U prvih 11 mjeseci 2019. BiH je posjetilo rekordnih 1.544.452 turista, dok su u korona godini u periodu januar-oktobar turisti ostvarili 429.329 posjeta, što za 70,4% manje nego 2019. Ostvareno je milion i 90.982 noćenja, što je manje za 63,5% u odnosu na isti period pređašnje godine.

Surovu statistiku tokom većeg dijela 2020. godine pratili su brojni apeli da se turističkim i ugostiteljskim radnicima omogući što duži rad, kao i određene novčane subvencije.

Vlasti, kako na entitetskom, tako i državnom nivou dovijale su se kako da sa ograničenim sredstvima održe broj zaposlenih i da barem ublaže posljedice koje su zabrane putovanja i druge epidemiološke mjere ostavile na turistički sektor. Mnogi bi rekli da postupanje nadležnih u datoj situaciji nije dobilo prolaznu ocjenu, da se moglo i moralo više i bolje, pravovremenije i odlučnije reagovati.

Sad se krpi šta se skrpiti može. Godina je prošla, a vakcinacija se posmatra kao svjetlo na kraju tunela.

Vlasti u Republici Srpskoj sa ponosom ističu da su turistički vaučeri doprinijeli spašavanju prošlogodišnje sezone. Kako pokazuju zvanične brojke od 15. juna do 15. januara izdato je 27.200 turističkih vaučera za subvencionisanje smeštaja u ugostiteljskim objektima, vrijednosti 100 KM. Postoje šanse da se ova praksa proizašla iz pandemije nastavi i u godinama pred nama, nadamo se oslobođene crnih COVID oblaka.

Jahorina, Vlašić, Kupres i druga skijališta za sada uspijevaju da privuku pristojan broj posjetilaca barem u ovom, snijegom bogatom, periodu.

Sve ostale prognoze saopštavaju se krajnje oprezno, jer niko ne zna šta donosi sutra. Hoće li korona pasoši biti faktor koji će ljude ohrabriti na nova putovanja ili će virus vakcine protjerati u zaborav, tek koliko nade toliko i neizvjesnosti turistički radnici imaju za turističku 2021. godinu.

Kada je riječ o investicijama u oblasti turizma njih u prošloj godini nije manjkalo. Započeti su neki dugoočekivani projekti, dok su nas obradovale i najave gradnje novih hotela, turističkih atrakcija i drugih kapaciteta.

Naša retrospektiva pokazuje da su najatraktivnije destinacije za ulagače Jahorina i Vlašić, dok od gradova prednjače Sarajevo i Banjaluka, a evo kako izgleda i lista najčitanijih vijesti iz sektora TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE.

Hotel Rajska dolina (Foto: Ugostiteljski servis RS)Hotel Rajska dolina
Adaptacija i otvaranje hotela Rajska dolina na Jahorini zauzela je prvo mjesto. Ova investicija teška 10 mil KM omogućila je osavremenjivanje i opremanje 92 sobe, dva apartmana, teretane, igraonice, kamin sale, konferencijske sale, frizerskog salona i velnesa. Hotel Rajska dolina krajem 2020. primio je i prve goste, a smješten je u centru skijališta, na početku šestosjeda Poljice.

Dugo iščekivana kongresno-koncertna dvorana u Banjaluci, dobila je svoje idejno rješenje. Njen izgled rezultat je konkursa koji je sprovela gradska skupština. Arhitektonski tim iz Beograda koji čine Miloš Jokić, Nenad Stijović, Nikola Gjorgjievski, Stefan Ilić, konsultant Miodrag Grbić i saradnici Stefan Danilović, Jovana Kovačević, Jelena Zlatanović i Tijana Mačkić pobjedili su na međunarodnom konkursu za idejno rješenje buduće kongresno-koncertne dvorane u Banjaluci, koja je na našoj listi zauzela drugo mjesto.

Kongresna dvorana Banjaluka - pobjedničko rješenje (Foto: YouTube/Screenshot)Kongresna dvorana Banjaluka - pobjedničko rješenje

Treće mjesto pripalo je još jednom projektu koji se najavljuje godinama, a riječ je o gradnji gondole Sarajevo-Jahorina. Stvar je donekle promjerena sa mrtve tačke kada je u martu 2020. skupština opštine Istočna Ilidža usvojila odluku o dodjeli 5,5 dunuma građevinskog zemljišta na Pavlovcu Olimpijskom centru Jahorina, za izgradnju početne stanice gondole.

Prema idejnom rješenju iz 2017. godine koje je izradila firma Marvel iz Istočnog Sarajeva, gondola Sarajevo-Jahorina obuhvata trasu dugu oko 13 km. Planirana polazna stanica gondole je Pavlovac, udaljen svega 4 km od sarajevskog aerodroma.

Iako najavljivano, izgradnja hotela i poslovnog objekta na Vidikovcu nije završena u 2020. godini, ali su novosti oko napretka gradnje privlačile vašu pažnju te ovu investiciju dovele na visoko četvrto mjesto.

VidikovacVidikovac
Sredinom decembra 2020. je raspisan tender za izvođenje završnih radova na ovom turističkom objektu, zbog čega je opravdano očekivati da će sredinom 2021. prvi gosti moći uživati u kafi sa pogledom na Sarajevo.

Tuzla je proteklih godina uspjela da se dokaže kao mjesto značajnih investicija, pa ne čudi da se na petom mjestu nalazi i projekat upravo iz ovog grada. Riječ je o gradnji luksuznog Hotela Vertigos koji u centru Tuzle gradi Tehnograd-company. Vrijednost investicije je više od milion maraka, a priliku za posao dobiće najmanje 15 osoba.

Početak gradnje hotelsko-apartmanskog kompleksa na Ravnoj planini zauzelo je šesto mjesto eKapijine liste iz oblasti turizma, zabave i rekreacije. Kako su najavili iz kompanije Majnex, kompleks će imati tri hotela visoke kategorije od kojih je jedan u sklopu postojećeg turističko-ugostiteljskog objekta Gondola u njihovom vlasništvu, druga dva kao investicija individualnih investitora i 16 objekata sa apartmanima ukupne korisne površine 15.000 m2 koji su namijenjeni prodaji.

(Foto: Dreamer Company/shutterstock.com)
Procijenjena ulaganja u cjelokupan kompleks je oko 50 mil KM i radi se o modernim, luksuznim smještajnim jedinicama u kojim će biti primijenjena nova rješenja i tehnologije "pametnih kuća".

Jahorina je interesantna i regionalnim investitorima, pa je novosadski Galens zajedno sa fočanskim Pavgordom kupio devastirani hotel Jahorina te je najavljena izgradnja luksuznog objekta koji će imati hotelski i apartmanski dio namijenjen za prodaju, sa više od 40.000 m2 prostora. Ova investicija, procijenjena na 30 mil KM našla se na sedmom mjestu naše liste.

Nove smještajne kapacitete dobiće i Vlašić. U septembru je počela izgradnja hotela Iceberg, što je investicija firme A&M Sped iz Tešnja, kojem je pripalo osmo mjesto.

Investitori su kratko za eKapiju istakli da je planirano da radovi budu gotovi krajem oktobra 2021. a početak rada hotela očekuju 1. decembra 2021.

Kongresni centar Sarajevo (Foto: novigradsarajevo.ba)Kongresni centar Sarajevo
Novi kongresni centar trebalo bi da dobije i Sarajevo. Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad u vrijednosti između 350 i 400 mil KM. Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije godine.

Kongresni centar Sarajeva planirano je da bude izgrađen u neposrednoj blizini Općine Novi Grad, pored zgrade Radio-televizije BiH, na površini od 5,77 hektara. Prošle godine je objavljen poziv zainteresovanim investitorima, a priča o ovom projektu našla se na devetom mjestu.

Desetu poziciju zauzeo je još jedan hotel na Jahorini, a radi se o apart hotelu Poljice. Banjalučka kompanija Drvoprodex počela je izgradnju objekta od 3.265 m2 površine na jednoj od najatraktivnijih lokacija na Jahorini. Aparthotel će imati 38 pametnih apartmana koji će dizajnerski i arhitektonski biti u stilu modernih zimskih hotela, sa fasadom potupno prilagođenom ambijentu.



Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji, NEKRETNINE, ZDRAVSTVO i TRGOVINSKI CENTRI?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.