NavMenu

Oglašena prodaja vozila i opreme Fabrike cijevi Unis iz Dervente - Stečajni upravnik najavljuje prodaju kompletnog preduzeća

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 21.01.2021. 08:43
Komentari
Podeli
Fabrika cijevi Unis u stečaju iz Dervente prodaje pokretnu imovinu u vrijednosti od 730.667 KM, a na dobošu ovog nekadašnjeg posavskog giganta su, između ostalog, vozila i pogonska oprema.

- Imovina se prodaje u viđenom stanju, dok PDV, troškove utovara, demontaže i prevoza snosi kupac - istaknuto je u oglasu.

Usmeno javno nadmetanje, kako je navedeno u oglasu, biće održano 5. februara u 12 časova.

- Kupac je dužan najkasnije u roku od sedam dana od održane licitacije uplatiti licitiranu cijenu uvećanu za iznos PDV-a na žiro - račun ove fabrike i u tom roku preuzeti kupljenu imovinu u viđenom i zatečenom stanju. U protivnom gubi pravo na povrat kaucije koja ostaje Unisu - stoji u oglasu.

U oglasu koji je u srijedu objavljen u Glasu Srpske, navedeno je da se specifikacija imovine koja se licitira može dobiti u prostorijama Unisa svakim radnim danom od osam do 14 časova, te da zainteresovani u prostorijama preduzeća mogu razgledati i stvari koje su ponuđene na prodaju.

Prema riječima stečajnog upravnika ovog nekadašnjeg posavskog giganta Laze Đurđevića, dosadašnja interesovanja za imovinu ovog preduzeća su bila mala, te se nada da će ovaj put licitacija biti uspješnija, jer novcem od prodaje pokušavaju koliko-toliko pokriti troškove, koju su, kako kaže, enormni.

- Sad uglavnom prodajemo sitnu imovinu, jer još nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Čim to bude završeno, gledaćemo da, ako bude zainteresovanih, prodamo kompletnu firmu, koja vrijedi oko 48 mil KM. Sve se zbog virusa korona odužilo - kazao je Đurđević i dodao da još nisu okončane ni parnice, a na izmirivanje obaveza čeka više od 500 radnika.


Zahtjev za stečaj Unisa početkom 2019. godine podnijela je Nova banka Banjaluka, koja je povjerilac u tom preduzeću. Nakon toga je sud u aprilu donio rješenje kojim je pokrenuo prethodni postupak za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja. Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra prošle godine.

Problemi u Unisu traju godinama, a najveće potraživanje ima Kreditno-izvozna agencija (IGA) BiH, koja je prijavila dug od skoro 195 mil KM.

Kroz plan finansijskog i operativnog restrukturiranja Fabrike cijevi, koji je usvojen 2017. godine, dugovanja je trebalo da budu izmirena u narednih deset godina, ali ga uprava preduzeća od početka nije poštovala pa je u veoma kratkom roku propao.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.