Izvor: eKapija | Srijeda, 20.01.2021.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Centar za upravljanje kvalitetom zraka u KS biće jedinica Ministarstva prostornog uređenja KS

Sarajevo
Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Enver Hadžiahmetović i njegovi saradnici održali su sastanak sa članovima Radne grupe koju je formirala Vlada Kantona Sarajevo 2019. godine, radi izrade Elaborata o opravdanosti uspostave Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo.

Članovi Radne grupe su: dr. Aleksandar Knežević, prof. dr. Kasim Tatić, pomoćnik ministra za upravu u Ministarstvu pravde i uprave KS Goran Rokvić, pomoćnik ministra u Sektoru zaštite okoliša Zijada Krvavac i stručni savjetnik u Sektoru zaštite okoliša Mia Maslo Kapidžić.

Na sastanku je izneseno i kako je ovaj elaborat usvojen Zaključkom Vlade KS krajem januara prošle godine, pri čemu je prihvaćen prijedlog da se Centar formira kao uprava u sastavu Ministarstva.

Naglašeno je i kako je u međuvremenu Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo formirano Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, čijim odredbama je predviđeno da se u njegovom sastavu nalaze Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Uprava za stambena pitanja.

Navedeno je i kako je Ministarstvo, kao takvo, počelo sa radom 5. januara ove godine.

- U slučaju formiranja Centra kao uprave u sastavu Ministarstva, neophodno je prethodno pristupiti izmjenama navedenog Zakona kako bi se njime predvidjelo uspostavljanje Centra kao uprave. Također bi bila neophodna izmjena odredbi Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, a što bi formiranje Centra prolongiralo za naredni period i to sa neizvjesnim ishodom - istaklo je nekoliko aktera sastanka.

Potcrtano je i kako je bitno uzeti u obzir i činjenicu da se od dana donošenja spomenutog Zaključka Vlade KS do trenutka održavanja ovog sastanka nisu poduzimale nikakve aktivnosti vezane za uspostavljanje i formiranje Centra za upravljanje kvalitetom zraka KS.

- Uvažavajući značaj zaštite i kontrole kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, posebno imajući u vidu njegov aspekt direktnog utjecaja na zdravlje ljudi, aktivnosti na formiranju ovog centra predstavljaju jedan od prioritetnih ciljeva i zadataka Vlade KS - naglasio je ministar Hadžiahmetović.

Na sastanku je navedeno i kako je prepoznata potreba drugačijeg pristupa kontroli kvaliteta zraka koji podrazumijeva nove informacione tehnologije, stručne i obučene kadrove, radi prikupljanja i obrade statističkih podataka o zagađivačima i emisijama zagađujućih materija, te sačinjavanja odgovarajućih analiza i dokumenata koje bi predstavljale stručnu podlogu za planiranje i poduzimanje mjera zaštite i poboljšanja kvaliteta zraka u KS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE