NavMenu

Centar za upravljanje kvalitetom zraka u KS biće jedinica Ministarstva prostornog uređenja KS

Izvor: eKapija Srijeda, 20.01.2021. 14:23
Komentari
Podeli
Sarajevo (Foto: Ajan Alen/shutterstock.com)Sarajevo
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Enver Hadžiahmetović i njegovi saradnici održali su sastanak sa članovima Radne grupe koju je formirala Vlada Kantona Sarajevo 2019. godine, radi izrade Elaborata o opravdanosti uspostave Centra za upravljanje kvalitetom zraka u Kantonu Sarajevo.

Članovi Radne grupe su: dr. Aleksandar Knežević, prof. dr. Kasim Tatić, pomoćnik ministra za upravu u Ministarstvu pravde i uprave KS Goran Rokvić, pomoćnik ministra u Sektoru zaštite okoliša Zijada Krvavac i stručni savjetnik u Sektoru zaštite okoliša Mia Maslo Kapidžić.

Na sastanku je izneseno i kako je ovaj elaborat usvojen Zaključkom Vlade KS krajem januara prošle godine, pri čemu je prihvaćen prijedlog da se Centar formira kao uprava u sastavu Ministarstva.

Naglašeno je i kako je u međuvremenu Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o organizaciji i djelokrugu organa uprave i upravnih organizacija Kantona Sarajevo formirano Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, čijim odredbama je predviđeno da se u njegovom sastavu nalaze Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Uprava za stambena pitanja.

Navedeno je i kako je Ministarstvo, kao takvo, počelo sa radom 5. januara ove godine.

- U slučaju formiranja Centra kao uprave u sastavu Ministarstva, neophodno je prethodno pristupiti izmjenama navedenog Zakona kako bi se njime predvidjelo uspostavljanje Centra kao uprave. Također bi bila neophodna izmjena odredbi Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, a što bi formiranje Centra prolongiralo za naredni period i to sa neizvjesnim ishodom - istaklo je nekoliko aktera sastanka.


Potcrtano je i kako je bitno uzeti u obzir i činjenicu da se od dana donošenja spomenutog Zaključka Vlade KS do trenutka održavanja ovog sastanka nisu poduzimale nikakve aktivnosti vezane za uspostavljanje i formiranje Centra za upravljanje kvalitetom zraka KS.

- Uvažavajući značaj zaštite i kontrole kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, posebno imajući u vidu njegov aspekt direktnog utjecaja na zdravlje ljudi, aktivnosti na formiranju ovog centra predstavljaju jedan od prioritetnih ciljeva i zadataka Vlade KS - naglasio je ministar Hadžiahmetović.

Na sastanku je navedeno i kako je prepoznata potreba drugačijeg pristupa kontroli kvaliteta zraka koji podrazumijeva nove informacione tehnologije, stručne i obučene kadrove, radi prikupljanja i obrade statističkih podataka o zagađivačima i emisijama zagađujućih materija, te sačinjavanja odgovarajućih analiza i dokumenata koje bi predstavljale stručnu podlogu za planiranje i poduzimanje mjera zaštite i poboljšanja kvaliteta zraka u KS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.