NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti TRGOVINSKI CENTRI koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.01.2021. 11:10
Komentari
Podeli
(Foto: Radu Bercan/shutterstock.com)
Bilo da su to pogranični gradovi, ili oni centralni, širom BiH niču trgovinski centri, manjeg ili većeg obima. Čini se da odavno za ovaj privredni sektor nema krize, a tokom 2020. ako je neko zabilježio veliki promet bili su to upravo trgovinski centri. U danima kada se proglasilo vanredno stanje svi su pohitali ka trgovini, pa su tako i nastajali video snimci koji su zasmijavali region. Na strah se naravno nije moglo uticati, niti je za osudu, ali jasno je bilo da je veliki pritisak bio upravo na trgovinskom sektoru koji je morao obezbijediti hranu i namirnice građanstvu.

Bilo kako bilo, velika je mreža trgovinskih objekata u BiH sa već poznatim i renomiranim imenimam, brendovima, humanitarnim akcijama koje organizuju, i koji se izgleda i te kako trude zadržati kupce. Konkurencija je velika, i dobija sve više na značaju. Što je tržište šarenije, kupci imaju dobru šansu da proberu ono što odgovara njihovim potrebama, to jest, da odaberu one kompanije čije usluge smatraju dobrim prema njihovim mjerama i navikama.

Pogledajmo gdje se i kako investiralo u trgovinskom sektoru u 2020. godini, ali i koji nas objekti tek čekaju.

(Foto: facebook.com/plazamostar)
(Plaza Mostar) Lidersku, prvu poziciju, zauzeo je mostarski ritejl park Plaza koji je otvoren ljetos. Svaka trgovina ovdje ima zaseban ulaz, sa najvećim trgom u Mostaru i korisnom površinom za najam od 14.000 m2.

Tu su radnje Sinsay, Koton, New Yorker, DM, Intersport, Sport Vision, Planika, Azel, Beko, Cineplex sa četiri kino, kao i Jumbo i McDonalds

Nakon njega, po čitanosti i interesovanju naših čitalaca, na drugom mjestu našao se lanac trgovina Belamionix. Ovaj lanac je obogaćen još jednim objektom, onim u Šamcu, koji je otvoren krajem novembra. Smješten na 12.000 metara kvadratnih, a vrijednost kompletne investicije je 5,5 mil KM. U okviru ovog tržnog centra su hipermarket, restoran, auto-praonica i benzinska pumpa.

Belamionix, inače, ima u planu i veliku investiciju u Sarajevu - na zemljištu nekadašnjg preduzeća GP Bosna planiraju izgradnju tržnog centra sa tri etaže na blizu 30.000 m2. Uz tržni centar planirana je i izgradnja hotela, benzinske pumpe i velikog skladišta.

Trećeplasirana
investicija je priča o dolasku Lidla u BiH. Taj lanac je za N1 potvrdio da analiziraju naše tržište. List Lebensmittel Zeitung objavio je, a kasnije prenijeli domaći portali, da Lidl planira ući na tržište BiH 2022. godine. Prema navodima ovog lista, u BiH bi moglo da bude otvoreno do 30 trgovina, što zavisi od veličine gradova.

Bingo SarajevoBingo Sarajevo
Bingov centar u Sarajevu
dospio je na četvrtu poziciju. Grandiozni objekat, otvoren sredinom septembra iza RTV doma, zauzima površinu od 44.500 m2. Raspolaže sa velikim parkingom kojeg čine podzemna garaža sa 375 mjesta i vanjsko sa 344 mjesta. Kupcima su na raspolaganju svi aktuelni trendovi, kao i kino sale, veliki hipermarket i ostalo...

Peto mjesto pripalo je Zeka-Comerc iz Gračanice koji je otvorio baucentar u Sarajevu u julu prošle godine. Nudi više od 35.000 artikala raznih stranih i domaćih brendova, a to su alati, građevinski materijal, suha gradnja, vijčana roba, vrtni program, rasvjeta, sve za domaćinstvo, bijela tehnika, i mnogi drugi. Baucentar se nalazi na adresi Rakovička cesta 58, Ilidža.

Ritejl park u Gradišci
, koji gradi Centrum Trade, drži šestu poziciju. Gradiška će na jesen 2021. dobiti najsavremeniji prodajni centar u regionu Centrum Retail Park koji će privući velike svjetske brendove u ovaj grad. Kako je najavio gradonačelnik Gradiške, biće izgrađen i kružni tok koji će biti poveznica Centrum Retail Park-a i novog modernog graničnog prelaza. Ritejl park će inače imati površinu od 18.000 m2.

Od sedme do jedanaeste pozicije naše liste najčitanijih investicija u trgovinskom sektoru našli su se i Kort market Trebinje, salon namještaja Como u Banjaluci, Rasiyat trgovački centar Zenica, salon Ećo na Stupu i Bellona salon u Mostaru.


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji ZDRAVSTVO i NEKRETNINE?

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.