NavMenu

Postoje rizici da Sjeverni tok 2 bude zaustavljen ili otkazan

Izvor: Tanjug Srijeda, 20.01.2021. 09:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Albina Glisic/shutterstock.com)Ilustracija
Ruska kompanija Gazprom priznala je da postoji rizik da gradnja njenog podmorskog gasovoda Sjeverni tok 2, koji ide po dnu Baltičkog mora do Njemačke, bude obustavljena ili otkazana nakon što su SAD uvele u utorak, 19. januara, sankcije ruskom brodu koji polaže cijevi, izveštava agencija AP.

Njemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da je unaprijed obavješteno o uvođenju američkih sankcija protiv ruskog broda Fortuna i njegovog vlasnika.

- Sa žaljenjem primamo k znanju ovu informaciju - navelo je njemačko ministarstvo.

SAD tvrde da bi gasovod Sjeverni tok 2, vrijedan 11 mlrd USD, Evropu učinio više zavisnom od ruskog gasa i da bi naštetio evropskoj energetskoj bezbijednosti. Kremlj to negira i optužuje američku Vladu da pokušava da promoviše prodaju sopstvenog tečnog prirodnog gasa na Starom kontinentu.

U prospektu namijenjenom investitorima povodom emisije korporativnih dužničkih hartija, Gazprom je pomenuo političke rizike u pogledu završetka Sjevernog toka 2.

Kompanija je priznala da ti rizici mogu da učine "realizaciju projekta nemogućom ili neizvodljivom i da dovedu do njegove obustave ili otkazivanja", prenela je agencija Tass.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, u reagovanju na nove sankcije Vašingtona, ocijenio taj akt kao "grub i nelegitiman pritisak SAD".

- Pomno pratimo situaciju i analiziramo je dok nastavljamo rad na finalizaciji projekta - rekao je on na telekonferenciji za novinare.

Gazprom je rekao saopštio da 6% gasovoda ili oko 150 kilometara ostaje da bude završeno, ponavljajući da namjerava da uskoro završi projekat.

Izgradnja ovog cjevovoda je obustavljena u decembru 2019. godine kada je jedna švajcarska firma povukla svoje brodove koji su bili angažovani na tom projektu usljed prijetnji američkim sankcijama, što je primoralo Gazprom da pokuša da dovrši gasovod sopstvenim sredstvima. Nakon dugotrajnih napora na razmještanju ruskih plovila za polaganje cijevi, građevinski radovi su prošlog mjeseca nastavljeni u njemačkim teritorijalnim vodama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.