NavMenu

Emirates i Etihad testiraju elektronsku propusnicu za COVID-19

Izvor: Beta Srijeda, 20.01.2021. 09:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Dvije velike aviokompanije iz Zaliva, Emirates i Etihad, biće među prvim koje će testirati aplikaciju za provjeru PCR testova putnika ili njihov status vakcinacije, saopštile su kompanije.

Emirates i Etihad, sa sjedištem u Dubaiju odnosno u Abu Dabiju, pridužili su se Međunarodnoj asocijaciji za vazdušni saobraćaj (IATA) da budu među prvim aviokompanijama na svijetu da testiraju putnu propusnicu IATA-e (IATA Travel Pass), navodi se u saopštenju.

Putna propusnica omogućuje putnicima tih aviokompanija da formiraju elektronski pasoš gdje prije puta može da se provjeri da njihov test za koronavirus ili vakcinacija odgovaraju zahtjevima destinacije na koju putuju, navela je privatna organizacija koja predstavlja industriju avioprevoza.

Kriza COVID-19 je zaprijetila opstanku industrije aviosaobraćaja, a 2020. godina bila je najgora finansijska godina za taj sektor, navela je IATA u novembru, ocjenjujući da samo sistematsko testiranje može poporaviti situaciju dok se čeka na rasprostranjenu primjenu vakcina.

Da bi olakšala praksu testova na svjetskom nivou organizacija je razvila aplikaciju za elektronski zdravstveni pasoš koja garantuje autentičnost testa ili potvrde o vakcini.

Emirates, najveća aviokompanija na Bliskom istoku, navela je da će sprovesti prvu fazu proba u aprilu u Dubaiju, gradu državi koji je u velikoj mjeri ponovo otvorio granice međunarodnim turistima.

- Putnici Emiratesa koji putuju iz Dubaija mogu da dijele svoj status u vezi sa COVID-19 direktno sa kompanijom, i prije nego što stignu na aerodrom, zahvaljujući aplikaciji koja će prenijeti podatke na sistem registracije - navodi se u saopštenju.

Za putnike Etihada pasoš IATA-e će biti na raspolaganju za neke letove iz Abu Dabija u prvom kvartalu 2021. godine, navela je kompanija dodajući da će se, ukoliko se pokaže uspješnim, pasoš proširiti na druge destinacije u Etihadovoj mreži.

Ujedinjeni Arapski Emirati počeli su veliku kampanju vakcinacije svojih 10 miliona stanovnika. Emirates je u ponedeljak objavio program vakcinacije svog osoblja u Ujedinjenim Arapskim Eiratima, koji broji desetine hiljada zaposlenih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.