NavMenu

Naučnici pronašli svijet za koji se mislilo da ne postoji

Izvor: RTRS Utorak, 19.01.2021. 14:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jurik Peter/shutterstock.com)Ilustracija
Otkrivanje planete za koju su naučnici vjerovali da ne može da postoji moglo bi da dovede do promjene uvriježenih mišljenja o tome kako nastaju novi svjetovi, prije svega kako se formiraju i razvijaju gasoviti džinovi, to jest planete Јupiterovog tipa.

Naučnici kažu da je planeta, zvaničnog naziva WASP-107b, a poznata i kao "super-puff", mnogo manje gustine nego što se ranije mislilo za planete Јupiterovog tipa da je uopšte moguće, piše Indipendent.

Otprilike je iste veličine kao Јupiter, ali gustine koja je čak 10 puta manja, što je navelo istraživače da planetu uporede sa šećernom vunom.

Kao takva, planeta je posebna ne samo zasebno posmatrano, već i zbog "znatnih implikacija" da planete Јupiterovog tipa, to jest gasoviti džinovi, mogu da nastanu mnogo lakše nego što se ranije vjerovalo.

- Ovo otkriće odnosi se na same osnove kako nastaju i rastu džinovske planete. Pruža nam se konkretan dokaz da se masovno nagomilavanje gasne ovojnice može pokrenuti za jezgra koja su daleko manje mase nego što smo mislili - kaže Bjorn Beneke sa Univerziteta u Montrealu.

Planeta je izuzetna ne samo po tome što je neobično velika već i zbog toga što ima slabu površinsku gravitaciju, kao i sjaj svoje zvezde koja je poznata kao WASP-107.

To omogućava da se ovaj svijet i njegova atmosfera proučavaju detaljnije nego što bi to inače bilo moguće.

Planeta 16 puta bliža svojoj zvijezdi nego Zemlja Suncu


Istraživači su objavili nove i revolucionarne rezultate četvorogodišnjeg proučavanja sistema u najnovijem izdanju astronomskog časopisa Astronomical Journal.

Nebesko tijelo WASP-107b prvi put je uočeno 2017. godine. Kružilo je oko svoje zvezde na udaljenosti od Zemlje oko 212 svetlosnih godina. Vrlo je blizu te zvezde, otprilike 16 puta bliže nego što je Zemlja Suncu.

Dalja istraživanja su pokazala da je u pitanju jedna od planeta sa najmanjom gustinom koje su poznate čovjeku. Ta krhka građa navela je istraživače da je nazovu "super-puff" ili "šećerna vuna".


Planete se formiraju u disku prašine i gasa koji kruži oko mladih zvijezda. Obično se smatra da gasoviti džinovi – planete poput našeg Јupitera i Saturna ili planete WASP-107b moraju stvoriti čvrsto jezgro koje je najmanje 10 puta masivnije od Zemlje, tako da se nakupi dovoljno gasa prije nego što se disk raspe.

Ali WASP-107b nema masivno jezgro, pa naučnici nisu sigurni kako je uopšte mogla da nastane. Oni, međutim, imaju mnoštvo mogućih scenarija koji bi mogli objasniti proces formiranja neobične planete.

- Za WASP-107b najvjerovatniji scenario je da se planeta formirala daleko od zvijezde, gdje je gas u disku dovoljno hladan da se nagomilavanje gasa može dogoditi vrlo brzo. Planeta je kasnije mogla da migrira na svoj trenutni položaj, bilo interakcijom sa diskom ili sa drugim planetama u sistemu - objasnila je Iv Li profesorka Univerziteta Mek Gil.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.