Izvor: eKapija | Utorak, 19.01.2021.| 13:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti NEKRETNINA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: creator12/shutterstock.com)
Retrospektive najčitanijih investicija na eKapiji u 2020. nastavljamo pregledom najčitanijih u sektoru nekretnina, koje je takođe bio uzdrman usljed pandemije koronavirusa.

Mašine na brojnim gradilištima su stale, jer je bio cilj zaštititi zdravlje radnika, a opet i usljed zastoja u nabavci materijala. Pandemija je uslovila neke promjene u potražnji - značajno je poraslo interesovanje za vikendicama, a za stanovima u gradovima interesovanje je osciliralo. Ljudi iz struke su apelovali na proljeće da će doći do velikog pada u potražnji, što se donekle i desilo. Ono što se, izgleda, nije promijenilo je cijena novogradnje - u tom segmentu pada cijene nije bilo.

Početkom jeseni mediji su prenijeli izjave agencija za nekretnine koje su navodile da pandemija nije izazvala potres u ovoj oblasti, onog obima kako se očekivalo. Naveli su da je i tokom pandemije ulaganje u nekretninu ipak bilo najsigurnija investicija.

Potražnja je i dalje velika u dva najveća grada - Sarajevu i Banjaluci, Trebinje je sve više popularno, a prate ih takođe Bijeljina, Istočno Sarajevo, Prijedor. Svakako da ostaje da pratimo kakva će situacija biti u ovoj, takođe izazovnoj, 2021. godini.

Kompleks Bukovčić
Kompleks Bukovčić (Foto: Deling Invest)
Da vidimo kako izgleda naša lista najčitanijih vijesti iz sektora NEKRETNINE. Ubjedljivu prvu poziciju drži stambeno-poslovni kompleks Bukovčić koji će biti smješten iznad Panonskih jezera, na najvišem vrhu sjeverne padine Tuzle, a investira kompanija Deling invest. Planirani početak radova je na jesen 2021. godine, što podrazumijeva prvu fazu tj. izgradnju donjeg dijela rezidencijalnog naselja čije je useljenje planirano 2023. godine.

- Odmah nakon toga počinju radovi na drugoj fazi rezidencijalnog naselja, tačnije dio na platou. Planirano je da svi radovi na kompletnom projektu budu završeni u roku od 5 godina od početka gradnje – rekli su iz Deling investa u novembru za eKapiju.

Rezidencijalno naselje bi trebalo da ima oko 350 stambenih jedinica, sa kompletnom pratećom infrastrukturom kao i "community" sadržajam.

U planu je gradnja hotela, supermarketa, zdravstvenog centra ili poliklinike, vrtića za djecu, sportskih terena teniskih, košarkaških, fitnesa, bazena, apoteke, pekare i drugih sličnih sadržaja neophodnih za svakodnevnicu.

Drugo mjesto zauzeo je Park Residence, jedinstveni kompleks na Crnom Vrhu iznad Sarajeva, čija bi gradnja trebalo da krene ovog proljeća. Firma Top One odlučila je da gradnjom ovog kompleksa revitalizuje nekadašnji zapušten prostor.

Park Residence
Park Residence
Kompleks je osmišljen po uzoru na najmodernije svjetske projekte iz ove oblasti, u duhu urbanog življenja.

- Imaće dvije suterenske etaže gdje će biti smještena garažna mjesta za stanare i poslovne jedinice namijenjene poboljšanju kvaliteta i standarda života, a koje uključuju market, vrtić, restoran, apoteku, polikliniku, spa centar, fitnes centar, frizersko kozmetičke usluge i mnoge druge sadržaje, namijenjene stanarima i široj lokalnoj zajednici - rekli su iz firme Top One.

Ni Banjaluka ne kaska za gradnjom stanova prema najnovijim standardima, te se tako vijest o stambenom kompleksu Panorama u režiji građevinske firme Hidro-kop našla na trećoj poziciji. Parcela je površine cca 23.000 m2. Biće izgrađeno 450 stanova i cca 500 parking mjesta.

Inače, Hidro-kop gradi još jedno veliko stambeno-poslovno naselje, City block

Četvrtoplasirana
po interesovanju naših čitalaca je vijest o izgradnji novog stambeno-poslovnog objekta H na Stupinama u Tuzli, što je investicija tuzlanske firme Tehnograd.

Objekat će se sastojati od tri nadzemne stambene lamele H1, H2, H3. U prizemlju lamela predviđa se smještaj poslovnih prostora. Kao posebna cjelina, a povezana sa spomenutim lamelama, predviđa se izgradnja dvoetažne garaže. Radovi bi trebalo da počnu ovog proljeća, a da se završe na zimu 2023.

Firma Nova Vogošća gradi istoimeni kompleks u toj opštini i ta se vijest po čitanosti našla na petom mjestu. Direktor te firme, Muhamed Švrakić, rekao je eKapiji u februaru 2020. da će ukupna predviđena površina cijelog naselja biti cca 160.000 m2.
Nova Vogošća
Nova Vogošća
Nova Vogošća je regulacionim planom iz 1979. godine zamišljeno kao naselje za kolektivno stanovanje, najrpije zbog velikog broja radnika koji je tih godina radio u industrijskoj zoni u Vogošći.

Nastavak se desio 2009. godine izradom novog regulacionog plana, izgradnjom nove kompletne infrastrukture i gradnjom dvije od 11 predviđenih zgrada. Procijenjena vrijednost cjelokupne investicije na ulasku u Vogošću je cca 150 mil KM.

Pred sam kraj 2020. pisali smo o projektu u režiji sarajevskog arhitektonskog studija Neufeld&Bradic Architecture - kompleks četiri luksuzne vile u naselju Poljine, smještenom sjeverno od Sarajeva.

Projekat, koji je šesti na našoj listi najčitanijih investicija u nekretnine, je u fazi razrade, korekcija i pripreme za prezentaciju investitorima.

- Korigujemo pojedine detalje i prilagođavamo ih nekim novim razmišljanjima radi što boljeg konačnog rezultata. Radi se o grupi investitora, a ciljani korisnici su porodice koje žele luksuz intimnosti i kvalitetnog stanovanja - rekao je ovog decembra eKapiji rhitekta Haris Bradić, vlasnik i direktor studija Neufeld&Bradic Architecture.

Vijest o gradnji objekta Čobanija u centru Sarajeva dospjela je na sedmu poziciju. Investitor ovog luksuznog zdanja je firma Trust-invest, a cijena kvadrata u novoizgrađenoj zgradi iznosiće čak 6.000 KM.

Avaz-ovi tornjevi
Avaz-ovi tornjevi (Foto: Teodora Brnjoš)
Priča o gradnji još jednog grandioznog Avaz-ovog tornja našla se na osmom mjestu. Početkom 2020. usvojen je prijedlog odluke o provođenju izmjena i dopuna Urbanističkog projekta Centrotrans Alhos – I faza. Avaz Ski Tower, visine 250 metara, biće vrijedan 100 mil EUR.

Na našoj listi najčitanijih investicija našli su se još i tuzlanski kompleks Park Lake, nova zgrada AlJazeere, vile Smuk na Bjelašnici i Delta kvart u Lukavcu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji NEKRETNINE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju u kategoriji ZDRAVSTVO?

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE