Izvor: eKapija | Petak, 14.05.2010.| 14:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mostarski hotel među deset najboljih na svijetu

Kuću Muslibegovića, poznati hotel i muzej u Mostaru koji je i nacionalni spomenik, posjetioci Expedie, jedne od najposjećenijih svjetskih web stranica za on line rezeravacije su svrstali među deset najboljih hotela u svijetu.

Naime, u anketi ove prestižne web stranice učestovalo je oko milion posjetilaca( gostiju hotela), a u konkurenciji je bilo više od hiljadu hotela sa pet zvjezdica.

Međutim, posjetioci su odlučili da se među poznatim hotelima nađe i bh. "Bosnia National Monument Muslibegovic Hose" koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Porodica Muslibegović je ostala zatečena, jednostavno kažu da nisu mogli da vjeruju da hotel sa tri zvjezdice može biti među prvih deset, pogotovu zbog činjenice da su bili u utrci sa 110.000 svjetskih hotela.

"Drago mi je da je ovaj historijski objekt dobio priznanje koje zaslužuje, ali mi je drago i zbog BiH. Konačno su iz naše države svijetom počele kružiti pozitivne informacije", kazao nam je Tudžidin Muslibegović, vlasnik hotela. Dodaje kako ovo sve potvrđuje činjenicu da danas turiste ne interesuju velike zgrade, sa luksuznim sobama, već manji hoteli u kojima će osjetiti duh starog vremena, gdje će uživati u tišini i intimi.

Naime, Tudžidin i Zehra Muslibegović iz ljubavi prema rodnom gradu Mostaru i tradiciji ovdašnjih naroda gaje porodičnu tradiciju ugostiteljstva staru 300 godina.

Naime, sve je počelo nakon pada Herceg-Novog pod Veneciju 1687. godine kada se plemićka porodica naselila u Mostar, gdje su sagradili današnji "Bosnia National Monument Muslibegovic Hose" koji se sastoji od dva dijela, "familijarnog" (ženska avlija - haremluk) i "poslovnog" (muška avlija - selamluk).

Kuća sadrži antikvitete iz osmanskoga perioda, poput starih knjiga štampanih na turskom, perzijskom i arapskom jeziku, bosanske mahrame, pojaseve, salvete, torbe, prekrivače za krevete, čarape, medaljone, sofe, lampe, anadolske ćilime i tapiserije.

Simbol objekta je kako kaže, Muslibegović Davidova zvijezda koja je prije više stotina godina bila monoteistički simbol, te koja postoji na starim katoličkim crkvama i džamijama po BiH i na starom pravoslavnom groblju u Mostaru.

Prema procjenama stručnjaka, Muslibegovića kuća i Konak Kneginje Ljubice u Beogradu dvije su najljepše građevine na Balkanu, kada su u pitanju gradski stambeni objekti.

Muslibegović kaže, da današnji objekt osim muzejske postavke sa starim dokumentima i artefaktima, ima i hotelski smještaj od 12 soba, različita po veličini i dizajnu.

"Ovdje dolazi mnogo turista. Kapaciteti za ljetnu sezonu, koja traje od 15. aprila do 15. oktobra, već su popunjeni. Tako da tokom jedne sezone kuću posjeti oko 10.000 gostiju, mahom iz zapadne Evrope", kaže on, dodajući kako jedan od najzanimljivih dijelova objekta je centralni koji čini jedinstvena muzejska postavka predmeta i dokumenata koju je porodica sačuvala.

Lista deset najboljih svjetskih hotela

1. Galaxy Hotel Iraklio, Kreta, Grčka

2. Hide Away Guest House, Knysna, Južna Afrika

3. Drury Inn, Indianapolis, SAD

4. Al Manshar Rotana, Kuvajt City, Kuvajt

5. Conrad Bali, Indonezija

6. Staybridge Suites Minneapolis-Bloomington, SAD

7. Hotel De La Cite, Carcassone, Francuska

8. Bosnian National Monument Muslibegovic House, Mostar, B iH

9. Cambridge Suites Sydney, Sydney, Kanada

10. The Westin Chosun Pusan, Haeundea, Busan, Južna Koreja

E. Kokor

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.