NavMenu

Žitopromet u martu pali mašine - Novi vlasnik fočanski Pavgord

Izvor: Glas Srpske Utorak, 19.01.2021. 08:38
Komentari
Podeli

(Foto: Rajko Karišić)
Fočanska kompanija Pavgord kupila je u ponedeljak, 18. januara, nepokretnu imovinu Žitoprometa po cijeni od 3,1 mil KM i tako postala stoodstotni vlasnik ovog nekadašnjeg mlinsko-prerađivačkog giganta iz Bijeljine koji bi sa radom ponovo trebalo da počne već 1. marta.

Potvrdio je to juče za Glas Srpske predsjednik Odbora povjerilaca Žitoprometa Dušan Tomić dodavši da su do 15. januara, do kada je bio rok za prijavu na treću licitaciju, otkupljena tri promjerka dokumentacije i dostavljena jedna ponuda.

- Fočanska kompanija Pavgord jedina je dostavila ponudu i njena cijena je bila 3,1 mil KM, a s obzirom na to da se juče više niko nije pojavio, prihvatili smo ponudu. Zadovoljan sam što smo konačno našli kupca, da se ovaj stečaj ne bi dužio. Na radost mnogih, kako radnika tako i saradnika, Žitopromet bi u martu ponovo trebalo da počne sa proizvodnjom - kazao je Tomić i dodao da je prije stečaja u ovoj firmi radilo 113 radnika.

On je podsjetio da je nepokretna imovina Žitoprometa ponuđena prvo po cijeni od 9,28 mil KM, a potom je na drugoj licitaciji snižena na 8,36 mi KM, dok je na trećoj prodavana za 3,9 mil KM.

- Ova fočanska kompanija, koja je nešto ranije kupila pokretnu imovinu ove firme, uplatila je i 600.000 KM za doprinose radnicima kako bi im bio povezan radni staž - rekao je Tomić.

Problemi u nekadašnjem mlinsko-prerađivačkom gigantu pojavili su se prije dvije godine. U septembru 2018. godine silosi ovog preduzeća bili su puni pšenice, ali su pogoni stajali jer ratarima nije bio plaćen rod.

Zbog neisplaćenih plata i doprinosa radnici su tada stupili u štrajk. Problemi su trajali godinu dana, a otvaranje stečaja u decembru 2019. godine omogućeno je zajedničkim angažmanom sindikata radnika i novog investitora, kompanije Pavgord.

Na ročištu koje je održano u februaru 2020. godine priznato je 6,2 mil KM potraživanja Žitoprometa, od čega 4,8 mil KM kompaniji Pavgord.

Stanje

Od pokretanja stečaja u Žitoprometu su svakodnevno angažovana tri radnika, koji nastoje da očiste i održavaju sve mašine. Kako je Dušan Tomić ranije istakao, krug preduzeća i unutrašnje prostorije su sada možda i u boljem stanju nego što je to bilo prije pokretanja stečaja. Naglasio je da su svi pogoni funkcionalni i da se samo čeka okončanje stečaja kako bi se radnici vratili na posao.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.