NavMenu

RETROSPEKTIVA 2020 - Investicije u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 18.01.2021. 13:21
Komentari
Podeli
(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Poslovni portal eKapija i u 2021. nastavlja dugogodišnju tradiciju objavljivanja Retrospektiva najčitanijih investicija na našem portalu, iz više privrednih oblasti.

Naši čitaoci, prijatelji i poslovna zajednica navikli su da u januaru na eKapiji imaju pregled o čemu se najviše čitalo prethodne godine, saznaju šta će se to graditi i realizovati tekuće godine, kao i da pronađu potencijalne partnere i dogovore buduće poslovne saradnje na najavljenim projektima. Sve je to u duhu naše krilatice da smo "dnevna navika uspješnih".

Čitaćete o investicijama u zdravstvu, energetici, turizmu, saobraćaju, ali i sportu, komunalnoj infrastrukturi, trgovinskom sektoru.

Serijal tekstova počinjemo retrospektivom najčitanijih investicija u sektoru ZDRAVSTVA, jer nema sumnje da se o zdravlju najviše govorilo tokom 2020.

Godinu za nama obilježila je pandemija koronavirusa, koja nas je sve zaključala u stanove i trebalo se prilagoditi novonastalim okolnostima - organizovati poslove, porodice, život kao takav.

Ovo je godina koja je pokazala kojim kapacitetima raspolažemo u medicinskom sektoru i mogu li domaće institucije odgovoriti na ovaj globalni izazov. Ne treba biti suviše kritičan - u periodu iza nas mnogo jači zdravstveni sistemi nego što ga ima BiH su kolabirali. Naši ljekari su se snalazili kako su znali i umjeli u datim okolnostima, pa i onda kada puno toga nije zavisilo od njh, pokazivali neizmjernu požrtvovanost i hrabrost. Kad oglasimo kraj pandemiji i okačimo maske o klin, sigurno je da će se sumirati šta je urađeno, sa čim raspolažemo i koji su prioriteti za ulaganje u budućem periodu kada je riječ o zdravstvenom sektoru. Novi objekti, sigurni smo, uvijek su dobrodošli. O zadržavanju kvalitetnog kadra da i ne govorimo.

Krenimo redom na našoj listi najčitanijih investicija u sektoru ZDRAVSTVA u 2020.

Prvo mjesto
pripalo je budućoj dobojskoj bolnici čija je gradnja počela i koja će po završetku biti na ponos svih građana tog kraja. Investicija je vrijedna 100 mil KM, a radove izvode kineske kompanije China Sinopharm International Corporation i Shanxi Construction Investment Group. Predviđeno je da u novom objektu sve medicinske službe budu pod jednim krovom.

Na glavnom ulazu u objekat Bolnice s jedne strane predviđen je savremeni urgentni blok, dok će sa druge strane biti sve konsultativno-specijalističke ambulante i laboratorije.Predviđen je operacioni blok koji će objediniti sve sale na jednom mjestu, i koji će putem liftova biti povezan sa urgentnim blokom i odjeljenjima gdje će se vršiti hospitalizacija pacijenata.

Ukupno su predviđena 464 kreveta, od čega je za potrebe ležećih pacijenata predviđeno 406 kreveta, u urgentnom dijelu pet kreveta, dnevna bolnica osam kreveta, te za potrebe intenzivne, odnosno poluintenzivne njege 45 kreveta. Od nove medicinske opreme predviđena je i angio-sala.

Drugoplasirana vijest je najava gradnje reprezentativnog kliničkog centra u Trebinju. Prilikom predstavljanja idejnog rješenja prošle jeseni, iz gradske uprave su rekli da bi površina kliničkog centra bila oko 20.000 m2. i gradnja bi koštala 30 mil KM.

Budući klinički centar u Trebinju (Foto: Grad Trebinje)Budući klinički centar u Trebinju
Inače, u ovom gradu jeste nužna bolja medicinska usluga i unapređenje bolničkih usluga, imajući u vidu i da susjedne opštine gravitiraju Trebinju. Grad koji sve više dobija na značaju u turizmu i koji je bio istinska zvijezda domaćeg turizma u 2020. zasigurno treba savremeni i dobro opremljen klinički centar ili bolnicu.

Naši čitaoci i korisnici su tokom 2020. i te kako posvećivali pažnju domaćim inovacijama na polju medicine, kako bi se ublažile posljedice pandemije ili bar olakšalo svakodnevno poslovanje tokom njenog trajanja. Tako se treća po čitanosti našla investicija o mobilnom tehničkom sistemu za scanning, dobojskih firmi Energotehnika i MBA Steel namijenjen za kontrolu lica koja ulaze u razne objekte (javne ustanove, bolnice, preduzeća, granične prelaze i slično). Njime upravlja operater iz kontrolnog centra uz kratku osnovnu obuku zbog značajnog nivoa automatizacije.

Sistem je pogodan za prenos na bilo koju lokaciju i odmah po pristizanju može biti korišćen i za planska i vanredna ispitivanja stavnovništva prema statističkim normama - urbana, ruralna područija, centralne i granične oblasti. Prenosiv je i opremljen tehnikom koja omogućava: automatsko otvaranje vrata na ulazu i izlazu (kretanje u jednom smjeru), beskontaktno mjerenje temperature IC kamerom, UV lampa (dezinfekcija prostorije), sistem za dezinfekciju nogu (automatska regulacija), sistem za dezinfekciju ruku (automatska regulacija), sanitarije za pranje ruku, video nadzor, sistem ventilacije (ubacivanje i izbacivanje vazduha), klima uređaj, elektronska evidencija lica koja ulaze u objekat i druga prateća oprema.


Četvrtu
poziciju drži priča o zaštitnim maskama koje proizvodi firma iz Ljubuškog. Vijesti o njihovoj proizvodnji bile su popularne u jeku pandemije, jer su se mnogi od nas okretali domaćoj proizvodnji maski za potrebe firmi i raznih kolektiva. Mnoge domaće tesktilne firme su iskoristile ovu šansu i donekle ublažile negativan saldo, jer su međunarodni lanci snabdijevanje sirovina bili prekinuti ili u velikoj mjeri otežani.

Terme Ozren koje su doprinijele kreiranju boljeg i privlačnijeg imidža opštine Petrovo našle su se na petoj poziciji. Terme su primile prve goste 16. jula, kada su otvoreni vanjski i unutrašnji bazeni, a ubrzo su gostima ponuđeni restoranski i smještajni kapaciteti.

U turističko-rekreativni kompleks kompanija Milojević Gilje-gas iz Bijeljine je uložila više od 12 mil KM. U zavisnosti od sezone, na raspolaganju su bazeni sa termomineralnom vodom, rekreacioni, poluolimpijski, zatvoreni bazeni sa akva-parkom, kao i bazeni za djecu. U ponudi su i spa i velnes centar kao i kongresna sala.

Na našoj listi najčitanijih investicija u sektoru zdravstva našle su se i vijesti o dezinfekcionim tunelima koje pravi sarajevska firma Grizelj, proizvodnji hirurških maski u kompaniji Autotech, respiratoru iz Gradačca kompanije TMD Group, koji je dobio odobrenje u Velikoj Britaniji, i banji Mlječanici.


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVO i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.