Izvor: Agroklub | Utorak, 19.01.2021.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Trendovi u proizvodnji i primjeni robota za mužu - Šta farmeri da očekuju u budućnosti?

Ilustracija
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com )
Ako je suditi po nedavnom izvještaju Fortune Business Insights-a, tržište robotizovanih sistema za mužu na farmama naprednih poljoprivrednih zemalja i ove godine će rasti, tako da će se u narednih pet godina praktično udvostručiti. Procjene njihovih analitičara pokazuju kako će se tržište robota za mužu sa 1,25 mlrd USD u 2019. godine do kraja 2027. povećati na 2,94 mlrd USD, prenosi Dairy Global.

Sa 44% udjela na globalnom tržištu, najprodavaniji su modeli muzilica u 2019. bili oni s više muznih boksova. Regionalno gledano, Evropa je bila vodeće tržište zbog sve veće potražnje za mlekom i mlečnim proizvodima, snažnog ukupnog ulaganja u poljoprivrednu tehnologiju i visokih troškova rada na farmi, navodi Treena Hein i dodaje kako se značajan rast u primjeni robotizovanih mljekara može očekivati u Sjevernoj Americi i azijsko-pacifičkoj regiji, posebno SAD-u i Kini zbog rasta prosječne veličine stada i usvajanja tehnološke nadogradnje.

Ovakvi trendovi ne čude, jer ove pouzdane mašine unapređuju ne samo mužu kao takvu, već i dobrobit životinja, ali i ukupno poslovanje farme, olakšavajući tako život farmera, koji se istovremeno može posvetiti drugim zadacima.

Povećanje kapaciteta muže

I proizvođači ovih uređaja prate potrebe tržišta pa je u fokusu njihov razvoj posljednjih godina upravo povećanje kapaciteta robota odnosno sposobnosti muže većih stada 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici. Na to se svakako nadopunjuju i trendovi povećanja stepena daljinskog upravljanja, kako za poljoprivrednike, tako i za tehničke timove u agencijama.

Tako na primer, muzni sistem DeLaval VMS V300, koji je na tržište izbačen 2018. godine, s DeLaval InControl, pruža korisnicima više opcija u daljinskom upravljanju sistemom i tako skraćuje vrijeme koje timu može biti potrebno za riješavanje bilo kakvih problema, objašnjava Džejson Frenč, VMS Solution menadžer u DeLavalu. Dodaje kako ovaj model ima izuzetno visok nivo preciznosti povezivanja i ne zahtijeva "podučavanja" položaja vimena prilikom pokretanja odnosno uvođenja novih krava. Brže pričvršćivanje u odnosu na dosadašnje modele unaprijedili su i u novom Robomaksovom sistemu. Ovaj trend je na tragu smanjena potreba radne snage.

Robomax omogućava i uštedu energije zahvaljujući električnim pogonima robotske ruke. Uz to, mnogo tiši rad tokom muže poveća će životinji osjećaj udobnosti, objašnjava koordinator poslovnih odnosa Milkomax-a Kristijan Ruso i dodaje kako su se u ovoj kompaniji posljednjih nekoliko godina u razvoju sistema usredsredili na smanjivanje troškove održavanja, što su i postigli, kaže, kombinacijom jednostavnijeg dizajna i veće pouzdanosti.

Smanjenje stresa životinja

Kad je udobnost krava u pitanju, zanimljivo je rješenje dizajnirao BouMatic čiji je sistem Gemini jedini na tržištu koji obavlja mužu sa njene stražnje strane.

- Ovaj patentirani dizajn omogućava kravi da ne vidi ruku robota, čime se smanjuje njihova tjeskoba u muznom boksu - objašnjava Aron Ougton, upravnik proizvoda za životinjsku sredinu i hlađenje BouMatic-a.

Inženjeri i ovog proizvođača su se fokusirali na uštedu troškova, dizajnirajući svoje sisteme tako da se mogu u potpunosti nadograditi, što omogućuje poljoprivrednicima dodavanje novih funkcija umjesto zamjene cijelog sistema.

Na dobrobit životinja sa naglaskom na zdravlje krava, a posljedično i udobnost kao i veći kvalitet i povećani protok mlijeka, cilja i DeLavalov sistem PureFlow za pripremu vimena prije muže toplom vodom i vazduhom, tako i završnim tretiranjem preciznim sprejom nakon muže.

Lelyjevo rješenje I-flow olakšava ulazak i izlazak životinja u muzne boksove u kojima se one osjećaju udobnije.

- Prostrani boks daje prostor za kretanje tokom muže koje prati kamera i upravlja robotskom rukom - objašnjava Belana Puc, marketing menadžer Lely-a. U njihovom modelu, Astronautu A5, muzna je ruka još brža i preciznija u praćenju svakog pokreta jednom kada se postavi na mjesto, što doprinosi smanjenju napetosti životinja.

Krave same ulaze u robot za mužu - mlijeka je više i boljeg kvaliteta.

I u dizajnima te vrste muzilica budućnosti može se očekivati nastavak unapređivanja udobnosti i dobrobiti krava, kako u stajama sa držanjem na vezu tako i u onima sa slobodnim držanjem. Rad opreme postaće još tiši, a čistoća muzne stanice i štala će se povećati, najavljuju proizvođači.

Profitabilnost stada

Razvoj robota za mužu fokusiraće se i na profit poljoprivrednika, uz kontinuirana poboljšanja dizajna kako bi se smanjili troškovi održavanja, kao i operativni. Energetski efikasnije tehnologije, kaže Kristijan Ruso, omogućiće niže troškove rada budući da su ugrađene u buduće generacije ovih mašina.

Dalje, može se očekivati da buduće robotske muzilice pruže više informacija i prilagođavanje, uz veću podršku poljoprivrednicima da podatke koriste za poboljšanje zdravlja i profitabilnosti stada. Lely, na primjer, planira da poboljša i prošire mjerenja koja će dati dragocjene podatke, ali je stvorio i posebno odjeljenje nazvano Podrška upravljanju farmama (Farm Management Support) koji će pomagati kupcima u uvođenju željenih promjena i postizanju daljeg napretka.

Kako raste postotak mliječnih farmi koje primjenjuju robote tako raste i edukacija njihovih zaposlenih, pa se proizvođači shodno tome usmjeravaju na pomaganje kupcima u pružanju obuke kao i znanja iz vlastitog iskustva kroz savjetodavne usluge. Tako je DeLaval već počeo da uvodi svoje zaposlene u kompanije koje servisiraju ovu vrstu farmi, kao što su kompanije za hranu za životinje, serviseri i veterinari.

- Na farmi se prikuplja velika količina podataka, a mi moramo pokazati kako ih vlasnici mogu primijeniti u svoju korist - kažu iz DeLavala i najavljuju nastavak inovacija u tehnologiji upravljanja stadom jer je primjećen kontinuirani trend robotizacije na porodičnim farmama, kao i izgradnje novih takvih staja na velikim farmama koje nadopunjuju njihov trenutni rad.

- Znamo da je to ključno za naše klijente kako bi bili uspješni u ispunjavanju svojih ciljeva na farmi. Ova tehnologija dragocjena je za farme i sa 70 ili 7.000 krava - zaključuju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE