NavMenu

Realizovan prekogranični projekat upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Tuzle i Užica - Dvije nagrade najavljuju novu saradnju

Izvor: eKapija Nedjelja, 17.01.2021. 08:58
Komentari
Podeli
(Foto: kanvag/shutterstock.com)
Osamnaestomjesečni projekat "Predgrađa recikliraju-Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle" (SUBREC) je završen 6. januara ove godine i, bez obzira na vanredno stanje izazvano pojavom koronavirusa, uspješno su odrađene sve ključne aktivnosti, prenosi Ekologija.ba.

Realizacijom projekta je osmišljen i uveden sistem primarne selekcije otpada u 6.400 domaćinstava u Užicu i Tuzli, podijeljeno 600 kompleta opreme za kućno kompostiranje, obnovljen vozni park dva lokalna komunalna preduzeća, podignuti tehnički kapaciteti JKP Duboko i edukovano stanovništvo dva grada, a više stotina tona prikupljenog reciklabilnog otpada nije završilo na gradskim deponijama.

Aktivnosti ovog prekograničnog projekta je kofinansirala Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU). Projekat su realizirale četiri partnerske organizacije: JKP Duboko Užice, JKP Komunalac Tuzla, JKP Bioktoš Užice i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.


Već od 1. marta počinje realizacija novog projekta, skraćenog naziva BWL (Bulky Waste Less), čiji će zadatak biti da se osmisli i sprovede sistem upravljanja kabastim otpadom u Užicu i Tuzli. Biće to treći projekat koji isti projektni partneri sprovode u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina za poslednjih osam godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.