Izvor: Agroklub | Petak, 15.01.2021.| 11:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Električno vozilo samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu kravama (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Nedavno je kompanija Lely predstavila svoju viziju cirkularne ekonomije na farmi koja uključuje tri inovativna proizvoda: Sphere, Exos i Horizon. Riječ je o autonomnim sistemima koji pomažu farmerima, istovremeno obezbijeđuju dobrobit životinja i smanjuju emisiju štetnih gasova.

- Dobra krmiva su oduvijek važna za zdravlje i mlječnost krava. Exos je novo otkriće u iskorišćavanju travnjaka, a mljekari sada mogu optimalno da koriste dostupne sirovine - ističe Korstian Blokland, šef odjeljenja za inovacije ove kompanije, dodavši da je hranjiva vrijednost svježe pokošene trave za 10% do 20% veća od silaže, jer nema značajnih gubitaka koji se "nakupe" tokom berbe, konzerviranja i ishrane.

Riječ je o prvom konceptu za potpuno autonomnu kosidbu i ishranu svježom travom. Uz pomoć ovog sistema proizvođači mljeka mogu da koriste veliki dio svog travnjaka za proizvodnju svježeg stočnog krmiva.

Štedi više od dva centa po litru mlijeka

Treba napomenuti da je ovo rješenje u potpunosti kompatibilno sa cirkularnom ekonomijom na farmi, istovremeno sistem štedi rad farmera, a smanjuje i troškove ishrane.

Zasnovano je na električnom vozilu koje samostalno kosi, tovari i raspoređuje travu u staji.

- Exos, krave snabdijeva svježim izvorom hrane i danju i noću - napomenuo je Blokland rekavši da to poboljšava ukus i utiče na unos.

Ručno hranjenje krava u staji svježom travom zasniva se na istom principu, ali mogućnosti su ograničene i veoma radno zahtijevne. Ovaj sistem radi 24 sata dnevno, tako da nije ograničen radnom snagom ili vremenom.

Sa ovim robotom Lely uvodi inovaciju koja je u potpunosti kompatibilna sa prelazom na održiv i kružni način proizvodnje mlijeka. Automatsko hranjenje svježim izvorom hrane rezultira znatnim uštedama. Na primjer, ako je farma koristi više, treba joj manje silaže i može uštedjeti na koncentratima i ostalom krmivu za životinje.

Iskustvo na oglednim gazdinstvima pokazalo je da mlječna farma može tokom vegetacije, od ranog proleća do kasne jeseni, da ispuni polovinu svojih potreba za krmivima pomoću svježe trave. Takođe, ušteda može biti više od dva centa po litru mlijeka.

Sistem nadgleda udio svježe trave u obroku

Prilagođen je svakodnevnim potrebama krava i dizajniran tako da iskoristi dugu sezonu kosidbe na najbolji mogući način. Mala težina robota i tehnologija prilagođena zemljištu obezbijeđuje njegovu primjenu od ranog proljeća pa sve do kasne jeseni. Takođe, njegov pažljiv način kosidbe održava travu svježom i ukusnijom.

Exos djeluje zajedno s Lely Vector sistemom za automatsko hranjenje. Oba naizmenično pružaju svježu travu i ostale dijelove krme, uz neprestano nadgledanje njenog udjela u obroku. Uređaj takođe, prikuplja podatke na terenu, tako da stočar može u bilo kom trenutku odmah da reaguje na smanjenje zaliha.

Prvi prototipovi ove mašine već rade na oglednim farmama, gdje će se opsežnim ispitivanjem u svakodnevnoj praksi dobiti što više podataka o autonomnoj kosidbi.

- U narednim godinama naša kompanija će i dalje razvijati sistem kako bi on bio komercijalno dostupan - zaključio je Blokland.

Automatska prihrana sljedeći je korak

Jedna od stvari koje ova kompanija istražuje je korišćenje sistema za doziranje određene količine osoke prilagođeno svakom lokalitetu. To je nastavak sistema Lely Sphere koji stvara korisna đubriva - azotno, fosforno i kalijumovo.

Inače, kompanija je osnovana davne 1948. godine, a više od 25 godina prednjači u prodaji i usluzi automatizovanih sistema za mužu, neprestano radeći na inovacijama kako bi poljoprivrednicima obezbijedila vrhunske proizvode koji olakšavaju njihovo poslovanje.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE