NavMenu

Proljeće širi krila aviosaobraćaja - Aerodromi u BiH najavljuju povratak kompanija nakon obustave letova

Izvor: Nezavisne novine Petak, 15.01.2021. 10:18
Komentari
Podeli

(Foto: Jelena Đelić)
Sa dolaskom proljeća s bh. aerodroma trebalo bi da se u nebo vinu neki od aviona čije je letove zaustavila složena epidemiološka situacija izazvana virusom korona.

Sanela Kasalović, portparol Aerodroma Republike Srpske, napominje da trenutno, tokom tekućeg mjeseca, s ovog aerodroma saobraća kompanija Air Serbia ponedjeljkom Beograd - Banjaluka - Beograd.

Kako dodaje, Air Serbia od februara planira uvesti pomenute letove dva puta sedmično, ponedjeljkom i petkom, s tim što kompanije svakako zadržavaju pravo izmjene reda letenja.

- Kompanija Ryanair će nas obavijestiti pravovremeno o obnavljanju letova s našeg aerodroma, a svakako se nadamo od početka ljetne sezone letenja, odnosno kraja marta tekuće godine. Putovanja će se nastaviti nakon poboljšanja epidemiološke situacije u Evropi - rekla je Kasalović za Nezavisne novine.

Sanja Bagarić Arnaut, portparol Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ističe da ovaj aerodrom intenzivno radi na povećanju broja letova i povratku aviokompanija koje su usljed negativnih posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, značajnog pada potražnje, kao i restrikcija za ulazak bile primorane obustaviti ili redukovati svoje letove za Sarajevo.

Napominje da se zbog situacije s pandemijom kovid-19 situacija s letovima konstantno mijenja, te i same aviokompanije zadržavaju pravo izmjene reda letenja.

- Povratak aviokompanija u većem obimu, kao i uvođenje novih aviokompanija i destinacija je izvjesnije od ljetnog reda letenja 2021. godine, tako da od travnja očekujemo vraćanje letova određenih prijevoznika. Uspostava i obim letova će u velikoj mjeri ovisiti o restrikcijama koje budu na snazi - navela je Bagarić Arnautova u izjavi za Nezavisne novine.

Ona ističe da su dvije vodeće svjetske organizacije iz oblasti zdravstva i aviosaobraćaja WHO i IATA ocijenile putovanja, odnosno boravak u avionu i aerodromima sigurnim, te da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik kada je u pitanju mogućnost zaraze virusom korona.

- Vjerujemo da će u narednom periodu ipak doći do većeg interesa za putovanja i kod samih građana -poručuju sa sarajevskog aerodroma, odakle je sada moguće letjeti za pet gradova - Istanbul, Beč, Beograd, Dubai i Zagreb.

S tuzlanskog aerodroma trenutno je moguće putovati u Njemačku, Švedsku, Nizozemsku i Švajcarsku, ali bi spisak, za koji mjesec, mogao biti bogatiji.

- Neki od ukinutih letova bi trebalo da budu vraćeni od marta, ali još nemamo informacije koji - rekli su za Nezavisne novine iz Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Strmoglav pad, kada je riječ o vazdušnom saobraćaju u BiH, pokazala je i nedavno objavljena statistika.

- U trećem kvаrtаlu 2020. gоdinе brој аеrоdrоmskih оpеrаciја pоkаzuје pad оd 57,3% u оdnоsu nа isti kvаrtаl prеthоdnе gоdinе. Brој prеvеzеnih putnikа manji је zа čak 79,1% u оdnоsu nа isti kvаrtаl 2019. gоdinе - naveli su iz Agencije za statistiku BiH.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.