NavMenu

Strane investicije manje za 25 odsto

Izvor: Glas Srpske Četvrtak, 13.05.2010. 08:46
Komentari
Podeli

Vrijednost stranih investicija u BiH u prva tri mjeseca ove godine iznosi 67,4 miliona eura, što je za 25 odsto manje nego u istom periodu 2009. godine, podaci su Agencije za promociju stranih ulaganja (FIPA).

Najnoviji izvještaj Konferencije Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju (UNCTAD) pokazao je da je zbog ekonomske krize, priliv stranih ulaganja u svijetu u 2009. godini smanjen za 39 odsto u odnosu na godinu ranije.

U FIPA kažu da je prema ovom izvještaju, pad stranih investicija u 2009. godini pogodio i bogate i siromašne zemlje, pa tako i BiH.

"U prva tri mjeseca najveći priliv investicija u BiH zabilježen je iz Hrvatske i to 15,6 miliona evra i Austrije 15,1 milion evra. Značajan broj investicija stigao je iz Mađarske koja je u BiH uložila 11,2 miliona evra, Poljske 7,4 miliona, te Slovenije sa 5,7 miliona evra", istakli su u FIPA.

Navode da je najviše investicija pristiglo za sektor proizvodnje, trgovine i usluga. "U BiH je u 2009. godini priliv stranih ulaganja iznosio 452 miliona evra, što predstavlja smanjenje od 36 odsto u odnosu na 2008. godinu", naglasili su u FIPA.

Dodali su da bi 2010. godina trebalo da donese poboljšanja u sferi investiranja, samo ako se sprovedu sveobuhvatne reforme u oblasti poslovnog okruženja.

"Planirana privatizacija strateških preduzeća tokom 2010. godine, trebalo bi da doprinese većem prilivu inostranog novca" , kazali su u FIPA.

Naglašavaju da se prema interesovanju investitora BiH ne može porediti sa razvijenijim zemljama, te da BiH ipak raspolaže značajnim prirodnim resursima koji su zanimljivi investitorima.

"Tu su prije svega energetski resursi za koje u posljednje dvije godine vlada veliko interesovanje ulagača. Osim toga, tu su i infrastruktura, turizam, metaloprerađivački sektor", kažu u FIPA. Dodali su da BiH, kao i sve zemlje u regionu, imaju imidž nesigurnih destinacija za ulaganje.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Vujo Vukmirica kaže da je razlog smanjenja investicija u BiH, već drugu godinu zaredom, složena politička situacija u zemlji.

"I u budućem periodu biće teško postići veći priliv investicija, naročito zbog toga što je grčka kriza negativno uticala na globalnu monetarnu situaciju", rekao je Vukmirica.

Smanjene investicije i u regionu

Investicije i u zemljama u regionu značajno su smanjene početkom ove godine. U prva dva mjeseca ove godine investicije u Bugarskoj pale su za više od dvadeset puta, u odnosu na isti period lani i iznose 28 miliona evra, podaci su Bugarske narodne banke. U prva dva mjeseca prošle godine investicije su iznosile 555 miliona evra. Neto strane direktne investicije u Crnoj Gori iznosile su u prva dva mjeseca ove godine 55 miliona evra i bile su 8,8 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.