NavMenu

Končarev voz uspješno prošao test - Na prugama krajem godine

Izvor: eKapija Srijeda, 12.05.2010. 14:00
Komentari
Podeli

Nakog uspješno završenog testiranja niskopodnog elektromotornog voza na prugama Željeznica FBiH hrvatska kompanija "Končar" je prošle sedmice hrvatskim medijima i zvaničnicima predstavila bh. voz.

Niskopodni elektromotorni voz proizveden je u Konačaru u saradnji sa stručnjacima iz Željeznica FBiH. To je kompaktni četverodijelni voz sa dva pogonska agregata A i B, i sa 176 komfornih sjedećih i većim brojem stajaćih mjesta. Maksimalna brzina koju može razviti je 160 km/h. Voz je kako su ovom prilikom istakli u kompaniji Končar tokom tri mjeseca testiranja prošao oko 4.000 kilometara.

"Testovi voza koji su obavljeni na prugama Željeznica FBiH bili su uspješni. Slijedi zvanično testiranje po procedurama Regulatornog odbora ŽBiH radi dobijanja dozvole za pustanje u željeznički saobraćaj. Voz je namijenjen za regionalni - međugradski saobraćaj, a naši putnici će zasluženo dobiti vožnju vozom urađenom po evropskim standradima u idućih 30 godina", kazao je za eKapija.ba Fikret Mršo, načelnik službe za informisanje ŽFBiH.

Mršo kaže da će voz ispunjavati uslove kako za saobraćaj na našim prugama, tako i za međunarodni saobraćaj.

"Po završetku svih predviđenih ispitivanja i certificiranja voz će se naći u redovnom saobraćaju, te će redovne vožnje niskopodnim EMV mogu se očekivati sa novim redom vožnje 2010/2011. godine", pojasni je Mršo.

Ovaj projekt je vrijedan 5,3 miliona eura i finasiran je iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Voz je u vlasništvu ŽFBiH, čime sa stiču uslovi i za kvalitetnije uvezivanje regionalnog željezničkog saobraćaja.

Mršo napominje da je ovo ,"pilot-projekat" od kojega će zavisiti nabavka većeg broja ovakvih vozova.

Stopama ŽFBiH nastaljaju i Željeznice RHrvatske koje su od fabrike "Končar" naručile sličan voz sa nešto slabijom opremom vozilo.

E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.