NavMenu

Steco centar iz Bijeljine povećao proizvodnju za više od 50% - Prodaja montažnih kuća u velikom zamahu

Izvor: BHRT Srijeda, 13.01.2021. 11:58
Komentari
Podeli
(Foto: stecocentar.com)
Jedan od najzdravijih dijelova prerađivačke industrije kod nas – drvna industrija, u vrijeme pandemije našla se pred velikim izazovom. Iako je kriza opasnost za sve, za drvoprerađivače kreirala je šansu za razvoj i tehnološki napredak.

Dok gotovo sve grane privrede bilježe gubitke, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine.

U jeku pandemije koronavirusa, kada izvoz opada i prodaja stagnira, iz Semberije je put Evrope i svijeta otišlo 50% montažnih kuća više nego u 2019. godini. Bijeljinska kompanija Steco centar koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća uspjela je da u godini pandemije poveća prodaju i otvori nova tržišta.

- Prodali smo robe više nego što smo mogli da zamislimo. Ono što hoću da istaknem je da je Steko centar ove godine imao proizvodnju veću za 53-54%, što je nevjerovatno pod kakvim smo uslovima radili. Sada se pokrenulo tržište Austrije, Slovenije, Hrvatska se otvorila nevjerovatno, otvorila se Holandija kao jedno novo tržište - naveo je Milenko Stevanović, vlasnik tvrtke Steco centar.

Početkom marta prodaće i prvu kuću na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, a uspjeli su da zaposle i nove radnike.

- Steco centar je uspio da dogovori proizvodnju za šest mjeseci naredne godine. Uspio je da zadrži broj radnika od prošle godine i imali smo priliku da zapošljavamo nove radnike. Broj se povećao.

U Privrednoj komori Republike Srpske ističu da je ovo bila dobra godina za drvoprerađivače i dodaju da je najveći problem u ovom sektoru bio nedostatak radne snage.

- Oni, prema informacijama koje mi imamo, nisu imali nekih velikih problema, odnosno raskida ugovora. Oni koji su bili zaključeni prije početka pandemije, gotovo su normalno radili. U zadnje vrijeme pojavio se problem nedostatka radne snage – da se ispoštuju ugovori koji su sklopljeni sa ino partnerima - navodi Anto Gajić, predsjednik Područne Privredne komore Bijeljina.


Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvoza proizvoda drvne industrije je gotovo milijardu maraka. Plasman proizvoda i dalje je veći od uvoza, a izvoz iz mjeseca u mjesec bilježi povećanje.

- Moram reći da su najznačajnija izvozna tržišta zemlje Evropske unije, izvoz u Njemačku je porastao, u Holandiju, u Poljsku za 25% i dalje, da ne nabrajam, Švicarsku, Češku, Dansku, Tursku…porastao je izvoz uodnosu na isti period prošle godine - ističe Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH.

Izvoz drvenih montažnih kuća u prvoj polovini 2020. godine bio je veći za 8% u odnosu na isti period 2019. godine.

Predviđanja za 2021. godinu su da će mnoge kompanije iz ovog sektora preispitati i promijeniti lance snabdijevanja i dostave sirovine i gotovih proizvoda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Turizam, sport, kultura, Zdravstvo

Lječilište Gata kod Bihaća konačno dobija bazen - Raspisan tender vrijedan oko 750.000 KM

Lječilište Gata, udaljeno oko 18 km Bihaća, konačno bi moglo da dobije svoj zatvoreni fizioterapeutski bazen, čija je izgradnja najavljena još od 2022. godine, kako je i eKapija tada pisala. Naime, Zdravstvena ustanova Lječilište Gata Bihać raspisala je juče tender za izgradnju zatvorenog terapijskog bazena, a vrijednost ovih radova je procijenjena, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, na 748.717 KM, bez PDV-a. Ukoliko sve

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.