Izvor: Tanjug | Srijeda, 13.01.2021.| 10:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela gradnja fabrike avio-dijelova u Hrvatskoj

(Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Austrijska aeronautička kompanija FACC je početkom decembra 2020. počela gradnju fabrike avio-dijelova u hrvatskoj poslovnoj zoni Sjever 2, u Jakovlju na granici sa Slovenijom.

Fabrika će proizvoditi dijelove koji će se ugrađivati u najpoznatije svjetske avione, piše Poslovni dnevnik.

Prema poslovnom planu FACC-a, u prvoj fazi će biti zaposleno 450 radnika, izjavila je predsjednica opštine Jakovlje, Sanja Borovec.

Dodala je da ova investicija, "teška" 33 mil EUR, znači osiguranje radnih mjesta stanovnicima ovog područja, bolju egzistenciju za život, ali i vjetar u leđa za dalji privredni razvoj te opštine.

O dolasku FACC-a u Jakovlje počelo je da se priča sredinom 2019. kada je najavljena grinfild investicija austrijske kompanije. Samo u prvoj fazi bilo je predviđeno ulaganje od oko 30 mil EUR i otvaranje 600 radnih mjesta, a u drugoj fazi je bilo planirao otvaranje još jedne fabrike za proizvodnju unutrašnjih dijelova za avione s ukupno hiljadu zaposlenih, navodi Poslovni.

S obzirom na krizu koja je usljed pandemije kovidi-19 pogodila avio-industriju, teško je procijeniti tačan obim ukupne FACC-ove investicije i njenu dinamiku, a o tome se ne izjašnjava ni sam ulagač, primećuje list.

Dodaje da je kompanija gotovo dvije godine pregovarala o najboljoj lokaciji za svoju fabriku, koja je trebalo da bude na prostoru unutar EU, te da su u najužem izboru, pored Hrvatske, bile sve zemlje istočne i centralne Evrope, a u finišu je Hrvatska bila ispred Slovačke i Poljske.

U prvoj fazi je planirana proizvodnja dijelova za Airbus i to dijelova za unutrašnjost aviona - od pregrada za prtljag i plafonskih panela do ulaznog dela enterijera.

FACC će u Hrvatskoj poslovati pod imenom FACC Solutions Croatia.

Austrijska firma ima više od 3.400 zaposlenih u 38 zemalja svijeta i prihode od 782 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.