Izvor: eKapija | Srijeda, 13.01.2021.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na ljeto moguć početak sanacije pruge Marijin Dvor-Ilidža - Do proljeća 2023. Sarajevo će imati nove tramvaje i trolejbuse

Sarajevo
Sarajevo (Foto: glen photo/shutterstock.com)
Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta prošle je sedmice ponovo preuzeo poziciju koju je napustio u februaru 2020. Upravo to je bio povod za razgovor za Klix.ba, u kojem je govorio o stanju koje je zatekao u ministarstvu te planovima za naredne dvije i po godine.

Ističe da je Prva transverzala prema Vogošći najveći izazov pred kojim se nalazi ministarstvo na čijem je čelu, ali da stoji iza projekata kao što su nova pruga od Marijin-Dvora do Ilidže, novi trolejbusi i tramvaji, trolejbuski saobraćaj do Vogošće i pruga do Hrasnice, što će, tvrdi, biti završeno u naredne dvije i po godine.

Kaže da će u narednom periodu fokus biti na osnaživanju javnog prijevoza, kao jedne od osnovnih karika razvoja Kantona Sarajevo.

- U januaru ćemo potpisati ugovor za kupovinu novih trolejbusa. U decembru ove ili januaru naredne godine očekujemo prvi novi trolejbus, a do ljeta 2022. imat ćemo 26 novih trojelbusa koji će moći voziti do 10 kilometara bez kontaktne mreže, tako da ćemo određene autobuske linije zamijeniti trolejbuskim. U završnoj fazi je izbor izvođača radova za prugu Marijin Dvor - Ilidža, očekujem da bismo do maja trebali imati izvođača, što znači da bismo već u junu mogli početi radove - kazao je Šteta.

No prije početka radova je potrebno osigurati zamjenski saobraćaj u tom periodu, a to bi i u ovom slučaju, kao i prilikom radova na "S" krivini, trebali biti autobusi.

- Nećemo zatvoriti kompletnu prugu, nego ćemo raditi u šest sekcija. U naredna 3-4 mjeseca moramo osigurati dovoljan broj autobusa. Rekonstrukcija će trajati 2021. i 2022. godinu. Uporedo s tim se radi na nabavci 15 novih tramvaja u vrijednosti od 30 mil EUR. U junu ili julu ćemo imati odabranog proizvođača, a isporuka je od 16 do 24 mjeseca. Dakle, kad završimo prugu, dolaze i novi tramvaji - rekao je ministar.

Očekuje da će KS na ljeto iduće godine imati potpuno nov trolejbuski saobraćaj, a na proljeće 2023. nove tramvaje. U međuvremenu će se baviti trolejbuskom mrežom do Vogošće, za koju će ove godine biti raspisani tenderi, kao i produženjem pruge do Hrasnice, gdje bi radovi trebali početi na proljeće naredne godine.

- Pruga do Hrasnice se povlači od 80-ih godina. To je jedno od pitanja koje je ova vlada i u prvom mandatu stavila među prioritete, a tako je i sada. Ne odustajemo od toga da ona u narednom periodu nastavi ići i u Lukavicu. Gledamo na to da jedan građanin ili turista može sjesti u tramvaj na Baščaršiji i izaći u Hrasnicu, a u drugoj fazi o kojoj razmišljamo sjesti na žičaru i otići na Igman ili Bjelašnicu. Ta cjelina je veoma bitna u razvoju KS - smatra Šteta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.