NavMenu

BiH zabilježila blagi oporavak BDP-a - Ekonomisti se nadaju pozitivnim smjerovima

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 12.01.2021. 11:16
Komentari
Podeli
(Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
U BiH je zabilježena pozitivna stopa promjene bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju 2020. godine od 3,9% u odnosu na prethodno tromjesečje, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa uticala je na ekonomiju većine zemalja, pa tako i na BiH.

Naime, podaci pokazuju da je pandemija uticala na realni pad BDP-a u BiH, a taj pad je u trećem tromjesečju 2020. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, iznosio 6,3%.

Međutim, kada se posmatraju drugi i treći kvartal protekle godine, očigledno je da ima pozitivnih pomaka, što svjedoče i u poslovnoj zajednici.

- U posljednjih nekoliko mjeseci imamo naznake blagog oporavka. Podaci na koje se pozivate predstavljaju poređenje drugog i trećeg tromjesečja 2020. U drugom kvartalu imali smo najviše zatvaranja, ali i najviše problema u poslovanju privreda nama najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera - ističe u izjavi za Nezavisne Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, i u narednom periodu može se očekivati pozitivan smjer, odnosno naznake blagog oporavka. Međutim, to treba uzeti s rezervom.

- Očekujemo postepeni oporavak, ali, naravno, niko u ovom trenutku ne može da predviđa bilo šta, s obzirom na to da je kompletna situacija nepredvidiva - naglasio je Blagojević.

Došlo je i do blagog smanjenja broja nezaposlenih, potvrdio je Nezavisnim Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji ipak dodaje da, što se tiče materijalnog statusa ove populacije, nije bilo nikakvih promjena.

- Porast koji je bilježen je nedovoljan i ni blizu onog napretka koji su spominjali entitetski premijeri. Bez značajnijih reformi u smislu pomoći realnom sektoru, mislim da nećemo imati mogućnost povećanja BDP-a u značajnijoj mjeri - rekao je Šatorović za Nezavisne novine.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da je rast BDP-a bio očekivan, s obzirom na to da je to odraz kretanja i kod nas i na našim izvoznim tržištima. Došlo je, podsjeća, do popuštanja antipandemijskih mjera i restrikcija te navikavanja privrede na nove uslove.

- Zato je došlo do rasta proizvodnje i nekih isporuka koje su bile blokirane u drugom kvartalu 2020. Međutim, kada je riječ o svjetlu na kraju tunela, odnosno indikatorima budućih trendova, svjesni smo da su se restrikcije ponovo pooštrile i na našem i na našim izvoznim tržištima, da je tražnja pala u većini zemalja, pa se bojim da će u kvartalu koji slijedi pokazatelji biti lošiji - ocjenjuje Gavran.

Inače, kada govorimo o trećem kvartalu prošle godine, posmatrano prema kategorijama BDP-a prema rashodnom pristupu, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, realni pad zabilježen je kod skoro svih kategorija. Recimo, u kategoriji bruto investicije pad je iznosio 13%, kategoriji izvoza robe i usluga 22%, a uvoz robe i usluga 14,3%.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.