NavMenu

Pandemija smanjila i potrošnju omiljenog napitka u BiH - U 2020. uvezeno oko 800.000 kilograma manje kafe

Izvor: Glas Srpske Utorak, 12.01.2021. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: Peter Bernik/shutterstock.com)
BiH je lani uvezla 21,08 miliona kilograma kafe što je prema računici ugostitelja bilo dovoljno za više od 2,5 milijardi šoljica, a da je pandemija virusa korona uticala i na potrošnju jednog od najpopularnijih napitaka među stanovništvom pokazuje podatak da je godinu ranije na domaće tržište stiglo oko 800.000 kilograma više.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prošloj godini uvezena je kafa, pržena i sirova, vrijedna 77,6 mil KM, što je za oko 10 mil KM manje u odnosu na godinu ranije.

Najviše sirovine za jedan od najpopularnijih napitaka među stanovništvom stiglo je iz Brazila, a značajne količine kafe u BiH stižu i iz Italije, Indije i Vijetnama.

Potrošači tvrde da je na smanjenje uvoza kafe u prošloj godini sigurno uticala pandemija virusa korona.

Izvršna direktorica Udruženja potrošača Don iz Prijedora Murisa Marić rekla je za Glas Srpske da je očigledno pandemija donekle izmijenila ustaljene navike stanovništva.

- U jednom periodu sve je bilo zatvoreno, tako da nije bilo tradicionalnog ispijanja kafa u ugostiteljskim objektima. Osim toga, nakon onog prvog udara, kada smo svi gomilali zalihe namirnica, u strahu od neizvjesne budućnosti počeli smo racionalnije da se ponašamo i da štedimo - rekla je Marić i dodala da očigledno ni uvoznici više ne gomilaju zalihe ove namirnice, jer je potrošnja drastično pala.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić ističe da je zdravlje ključno i da se i ugostitelji zalažu za poštovanje svih epidemioloških mjera i apeluju na goste da se ponašaju odgovorno, ali da je definitivno zatvaranje lokala u prošloj godini donijelo gubitke svima.

- Ta dva mjeseca koliko nam je rad bio onemogućen donijela su štetu ne samo ugostiteljima već je umanjen prihod i u republičkoj kasi. I kada smo ponovo počeli da radimo promet je znatno smanjen, nije bilo dijaspore, a i naši sugrađani u strahu od svega što bi moglo uslijediti troše mnogo manje. Kad nema potrošnje nema ni potrebe za uvozom, zbog čega pad uvoza kafe nimalo ne čudi - rekao je Tatić.

Podsjetio je da se od jednog kilograma kafe u kafićima napravi oko 120 šoljica toplog napitka.

Kafeterije

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS Željko Tatić rekao je da o popularnosti kafe svjedoči to što su mnogi prije pandemije otvarali vlastite kafeterije.

- Oko 70% ugostitelja u Srpskoj svoje poslovanje zasniva na dobroj kafi - rekao je Tatić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.