NavMenu

Poljoprivrednik Odžak planira nabaviti novu opremu za doradu sjemena - U planu i izgradnja farme sa bioplinskim postrojenjem

Izvor: biznis.ba Utorak, 12.01.2021. 09:36
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: smereka/shutterstock.com)Ilustracija
Poljoprivrednik Odžak dio je velike grupacije koja se bavi poljoprivredom. Grupaciju u Bosni i Hercegovini čini sedam firmi koje u našoj zemlji obrađuju ukupno 5.000 hektara zemljišta.

– Imamo 36.000 tona silosa i skladišnih kapaciteta i veliku farmu tovne junadi u Derventi. Kad govorim konkrento o Poljoprivredniku Odžak, obrađujemo 900 hektara zemljišta u Odžaku. Fokusirani smo na sjemensku proizvodnju, odnosno pšenica, ječam, soja, kukuruz, to je jedna od strateških opredjeljenja zašto sjeme jer je ta proizvodnja u BiH potpuno uggašena i mi smo u tome prepoznali svoju priliku. Dokaz da smo na ispravnom putu jesu i proljetna dešavanja vezana za COVID-19 kada su ljudi uplašeni da neće imati čime zasijati svoje površine i kada su bile zatvorene granice, naša skladišta sjemena kukuruza i soje ispražnjena do zadnjeg kilograma. Tako da što se tiče sjemenske proizvodnje ona je naše trajno opredjeljenje i sami je želimo podizati na viši nivo – kazao je Drago Kisić, direktor firme Poljoprivrednik Odžak, saopšteno je na sajtu Razvojne banke FBiH.

Poljoprivrednik Odžak postoji od 2010. godine i od tada do danas raste iz godine u godinu. Osim sjemenske proizvodnje, bave se i rasadničarstvom.

– Na matičnom rasadu lijeske imamo 6.500 matičnih stabala koja godišnje daju od 80.000 do 100.000 sadnica lijeske. To je nešto što je perspektiva za BiH, što želimo razvijati i dalje, želimo poboljšati plasman sadnica, želimo ljude educirati da je to nešto što je sigurno i perspektivno – istakao je Kisić.

Kako bi uspjeli u svom cilju pomoć su potražili kod Razvojne banke Federacije BiH gdje su prepoznali novouspostavljene jako povoljne kreditne linije.

– Mi iz godine u godinu narastamo sve više i u površinama i opremi. Želja nam je pribaviti novu tehnologiju dorade sjemena. Investicija je vrijedna oko 500.000 KM. Budući da obrađujemo 900 hektara zemljišta osjećamo i potrebu za stajnjakom, jer želimo razvijati farmu do 200.000 junadi u Odžaku, a zajedno sa farmom i stajnjakom ćemo poboljšati kvalitet zemljišta ali i razvijat ćemo bioplinsko postrojenje jer to ide jedno uz drugo. Sve su to dugoročne velike investicije i mi u Razvojnoj banci prepoznajemo nekoga ko bi nas mogao propratiit u tom dijelu – dodao je Kisić.

– Početkom godine smo redizajnirali sve kreditne linije, a poseban fokus i pažnju stavili smo na poljoprivredu i tu smo uveli kreditnu liniju sa 2,5% sa fiksnom kamatnom stopom sa rokom otplate do 15 godine i sa grejsom do 36 mjeseci. Poljoprivrednik Odžak prepoznaje prostor i potencijal za budući razvoj. Ovo je jedna fina porodična priča koja zaslužuje pažnju javnosti ali i podršku banke – kazao je Semir Fejzić, v.d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.