Izvor: eKapija | Utorak, 11.05.2010.| 11:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Neracionalna potrošnja energije: BiH među najvećim potrošačima energije u široj regiji

(Foto: b)

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis u okviru svojih redovnih aktivnosti provelo je istraživanje o utrošku energije u Bosni i Hercegovini. U okviru istraživanja izračunat je omjer potrošene energije po stanovniku u odnosu na GDP per capita, kao jedan od bitnih pokazatelja efikasnosti korištenja energije u zemlji. Istraživanje je ponukano izvještajima o potrošnji energije javnog sektora, kao i izvještajima o energetskim potencijalima Bosne i Hercegovine koji u posljednje vrijeme dobijaju na značaju.

Omjer potrošene energije po osobi u odnosu na GDP per capita je ustvari učešće troška energije u bruto domaćem proizvodu (GDP). Prema dostupnim podacima taj omjer za Bosnu i Hercegovinu iznosi 23,21%, i u okruženju veći omjer imaju samo Srbija (27%) i Makedonija (30,56%). Bitno je napomenuti da ovaj omjer na nivou Europske unije iznosi 11,57%, dok na nivou citave Europe je 15,89%. Na svjetskom nivou Bosna i Hercegovina je u nivou sa Alžirom, Armenijom, Bolivijom, Argentinom, Estonijom i Senegalom, dok sve razvijene zemlje imaju znatno niži omjer učešća troškova energije u GDP-ju. U apsolutnim iznosima razvijene zemlje imaju znatno veću potrošnju energije, ali ta energija je iskorištena na znatno efikasniji način i generiše veći GDP nego je to slučaj u Bosni i Hercegovini. Sa ciljem maksimiziranja iskoristivosti energije, nadležni organi Bosne i Hercegovine moraju provesti niz mjera u cilju povećanja energetske efikasnosti, što će u konačnici dovesti do smanjenja troškova energije, ali i povećanja raspoložive energije koju Bosna i Hercegovina može izvoziti. Te mjere se prvenstveno odnose na promjenu zakonske regulative i usklađivanje zakona sa zakonima i inicijativama Evropske unije u ovoj oblasti.

Graf pokazuje potrošnju energije i GDP per capita, kao i omjer za navedene zemlje i oblasti. Ovaj omjer u Bosni i Hercegovini se može poboljšati racionalnom upotrebom energije, jer velika količina energije se utroši korištenjem energetski neefikasnih tehnologija. Sama promjena klasičnih sijalica i korištenje energetski efikasnih sijalica može donijeti i do 30% uštede energije utrošene na osvjetljenje. Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti će povremeno objavljivati načine kako povećati energetsku efikasnost u domaćinstvoma i industriji na portalu www.energis.ba, i kroz publikacije koje će blagovremeno biti predstavljene javnosti.

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis je neprofitna, nevladina organizacija opredjeljena promovisanju energetske efikasnosti, čiste energije, korištenja obnovljivih izvora, zdravog okoliša i njihovom uticaju na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti – Energis ima za cilj postati aktivni zagovornik brzog donošenja mjera o energetskoj efikasnosti i čistih obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini. Namjeravamo postati aktivni učesnici u obrazovanju javnosti kroz informisanje stanovništva I aktivno učestvovati u kreiranju pozitivne pravne i zakonske regulative.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.