NavMenu

Manji prihod od gradskih taksa u Banjaluci

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 11.01.2021. 08:56
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrei_R/shutterstock.com)Ilustracija
Gradska uprava Banjaluke je u prvih 11 mjeseci 2020. na osnovu svih naknada, taksa i pružanja javnih usluga naplatila više od 25 mil KM, a 2019. ostvaren je prihod veći od 36 mil KM.

U Odjeljenju za finansije rekli su za Nezavisne da je osnovni razlog smanjenja prihoda pandemija virusa korona.

Ovi prihodi ostvareni su od administrativnih taksa, komunalnih taksa i naknada, naknada po raznim osnovama, među kojima su najznačajnije naknada za uređenje građevinskog zemljišta i komunalna naknada za korištenje dobara od opšteg interesa.

- Od administrativnih taksa za prvih 11 mjeseci prošle godine naplaćeno je 1,19 mil KM. Komunalne takse i naknade su donijele oko 8 mil KM - rekli su u Odjeljenju za finansije.

Zakonom o administrativnim taksama propisano je da se taksene marke izdaju u apoenima od jedne, dvije, pet, 10 i 50 KM, a pored toga taksa se može uplatiti i na račun grada.

- Taksa se naplaćuje, između ostalog, za zahtjeve, molbe, prijedloge, druge podneske, izdavanje rješenja, potvrde, izvode, ovjeravanje rukopisa i prepisa - kazali su u Odjeljenju za finansije.

Prema njihovim riječima, od komunalnih taksa na firmu prihodovano je 3,75 mil KM.

- Od komunalnih taksa za korištenje prostora na javnim površinama zarađeno je 290.000 KM, a od komunalnih taksa za priređivanje muzičkog programa u ugostiteljskim objektima 4.980 KM - naglasili su u ovom odjeljenju.

Dodali su da je od komunalne takse za korištenje reklamnih panoa prihodovano milion KM, a od komunalne takse za korištenje prostora za parkiranje 2,76 mil KM.

- Komunalna taksa na ostale predmete taksiranja donijela je 120.000 KM. Od naknade za uređenje građevinskog zemljišta prihodovano je 3,05 mil KM, dok je prihod od zemljišne rente 6,25 mil KM - kazali su u Odjeljenju za finansije.

Ističu da se od plaćanja komunalne takse, u prvoj godini od svoje registacije, oslobađaju preduzetnici koji prvi put pokreću privrednu ili uslužnu djelatnost, kao i svi preduzetnici koji u svojstvu samostalnog zanimanja prvi put pokreću ostale djelatnosti.

- Fizička lica koja prvi put podnose zahtjev za izdavanje rješenja o registraciji preduzetničke djelatnosti oslobođena su od plaćanja gradske administrativne takse - rekli su u ovom odjeljenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.