Izvor: Vijesti | Ponedjeljak, 11.01.2021.| 15:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvještaj Svjetske banke o ekonomskom oporavku regiona - Najduži put Crnoj Gori, rast BDP u BiH 2,8% u 2021.

(Foto: Pixabay.com/geralt)
Crnoj Gori biće potreban najduži period za ekonomski oporavak od svih zemalja regiona, čak i uz uslov da ove godine zabilježi značajan oporavak turističke privrede, opominju u januarskoj publikaciji Svjetske banke (SB) "Globalne ekonomske perspektive".

Svjetska banka je procijenila da je crnogorska ekonomija u 2020. godini imala realni pad od 14,9%, da bi u ovoj godini mogla imati rast od 6,1%, a u 2022. rast od 3,9%. Zbog prošlogodišnjeg pada bruto domaći proizvod (BDP) sada ima nižu osnovicu i morao bi da ima rast od 20% da bi dostigao nominalni iznos iz 2019. godine.

Prema projekcijama rasta iz izvještaja SB, to bi se moglo desiti tek u 2025.

Najbrži oporavak, prema projekcijama SB, imaće Srbija čija je ekonomija u prošloj godini imala pad od 2%, dok se u 2021. godini prognozira rast od 3,1%, čime bi matematički već ove godine imala BDP na nivou iz 2019.

Ekonomija Hrvatske, koja takođe ima veliki zavisnost od turizma kao i Crna Gora, u prošloj godini je, navedeno je u izvještaju, pala za 8,6%. Iz Svjetske banke očekuju da će ekonomije ove države u ovoj godini imati rast od 5,4%, a u narednoj od 4,2%, čime bi se vratila na nivo iz 2019. godine.

BDP Bosne i Hercegovine lani je imao pad od 4% dok bi, prema projekcijama SB, njegov realan rast u ovoj godini iznosio 2,8, a u narednoj 3,5%. Za dvije godine bi se, prema ovim projekcijama, oporavila i ekonomija Albanije koja je prošle godine imala pad od 6,7%, jer se ove godine očekuje rast od 5,1, a u narednoj od 4,4%.

Do 2023. godine i nivo BDP-a Sjeverne Makedonije bi mogao biti vraćen na pretkrizni nivo, jer je lani imao pad od 5,1 odsto, dok se ove godine očekuje rast od 3,6, a u narednoj od 3,5 odsto.

Kosovu će trebati tri godine za nominalni oporavak, jer je lani imao pad ekonomije od 8,8%, dok se u ovoj godini očekuje rast od 3,7%, a u narednoj od 4,9%.

SB podsjeća da su najteže pogođene pandemijom one države čije ekonomije u velikoj mjeri zavise od usluga i turizma, kao i one koje imaju jake trgovinske ili finansijske veze sa evrozonom, dok su manje pogođene i brže će se oporaviti ekonomije zasnovane na proizvodnji i poljoprivredi.

U publikaciji, SB je objasnila da zbog rastućih fiskalnih obaveza u regionu zemlje imaju smanjen prostor za fiskalnu podršku, te da će se državni budžeti dodatno "rastezati" neophodnim dodatnim davanjem za suzbijanje korona krize.

- Očekuje se korist koju će region imati zbog nedavno usvojenog ekonomsko - investicionog plana koji će mobilizovati novac za podršku održivoj povezanosti, digitalnoj ekonomiji, ljudskom kapitalu, zelenoj i digitalnoj tranziciji... - ocjena je SB.

EU je krajem oktobra usvojila ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan sa ciljem da pospješi dugoročan privredni oporavak region, a u kome se nalazi značajan investicioni paket koji će mobilisati do 9 mlrd EUR za region. Vlade treba da pripreme projekte koje će kandidovati za ovaj investicioni plan.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE