NavMenu

Preduzeće Očuz iz Visokog povećalo proizvodnju za 20% - Novim mašinama poboljšali i kvalitet mesnih proizvoda

Izvor: eKapija Subota, 09.01.2021. 09:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: gresei/shutterstock.com)Ilustracija
Zahvaljujući podršci koju su dobili kroz projekat EU4Business koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, firma Očuz iz Visokog je zaposlila nove radnike, poboljšala kvalitet proizvoda, te povećala proizvodnju za 20%.

Melisa Neimarlija je prehrambeni tehnolog i upravo je počela raditi u firmi Očuz. Ona je jedna od tri radnika zaposlena u Očuzu zahvaljujući investiciji vrijednoj skoro 300.000 KM koju su podržali Evropska unija i Savezna Republika Njemačka sa 147.000 KM bespovratnih sredstava kroz projekat EU4Business. U sklopu ove investicija nabavljeni su industrijski mikser i linije za proizvodnju mesnih proizvoda koja su firmi Očuz omogućile napredovanje u proizvodnji i nova zapošljavanja. U planu je angažovanje još dva radnika čime će se ukupan broj zaposlenih u ovoj firmi popeti na 14.

- Najbitniji nam je bio kvalitet proizvoda koji smo dosta poboljšali sa ovim novim mašinama - priča Mirzet Očuz, vlasnik firme Očuz koja je osnovana 2006. godine kao porodični biznis.

- Povećali smo proizvodnju za 20% i odmah smo mogli uzeti i nove kupce, što nam je bilo vrlo važno. -

Kao rezultat, firma je sklopila sporazum sa velikim bosanskohercegovačkim trgovačkim centrom u kojem su počeli prodavati svoje proizvode, ističe se na sajtu UNDP u BiH.

Modernizacija proizvodnje

Podrška za investiciju je ostvarena apliciranjem na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama koji je objavljen 2019. godine i ispunjavanjem svih njegovih kriterija. Ovim javnim pozivom projekat EU4Business je ciljao da podrži modernizaciju proizvodnje i jačanje proizvodne konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u Bosni i Hercegovini.

Bilo je zahtjevno pripremiti dokumentaciju, ali se trud isplatio" prisjeća se Amna Očuz, knjigovođa firme i dodaje "Olakšali smo posao radnicima".


Sa njom se slaže i tehnolog Admir koji je Očuzov zaposlenik već osam godina.

- Mašine su nam puno olakšale. Sad je sve brže i fizički je lakši posao. Ono što je ranije bilo ručno, sad je automatizovano - govori Admir objašnjavajući kako sad "mišići trebaju samo za pušnice koje će ostati tradicionalne".

Budući planovi za Očuz

Pored novih mašina, firma je uložila i u marketing i brendiranje, napravivši novi logo i dizajn proizvoda kako bi bili prepoznatljiviji na tržištu. Što se tiče budućih planova, Mirzet Očuz priznaje da je vrlo teško bilo šta planirati uzimajući u obzir trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu.

- U svakom slučaju, s koronom ili bez korone, mora se ići dalje. Takva je proizvodnja. Uvijek moraš napredovati, ići dalje, ulagati. -

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.