NavMenu

Dugo gledanje u monitor nadražuje oči - Savjeti stručnjaka za ublažavanje iritacije

Izvor: Blic Subota, 09.01.2021. 08:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/StartupStockPhotos)Ilustracija
Ako hodate po vjetrovitom vremenu, nosite masku ili neprekidno gledate u ekrane, to može da nadraži oči i natjera vas da ih protrljate, što je štetno za zdravlje.

Inženjerka očne optike Karli Rouz kaže da nuspojave trljanja očiju nisu samo iritacija oka nego su posljedice dalekosežnije i puno ozbiljnije, piše "Majnd bodi grin".

- Trljanje očiju može biti povezano s nastankom keratokonusa, alergija, glaukoma, bora i podočnjaka. Možete povrediti površinu oka, obrva, pa čak i prouzrokovati infekcije - upozorila je Rouz, prenosi portal 24 sata.

No teško je oduprjeti se porivu da protrljate oči, posebno ako su suve ili imate osjećaj kao da su pune pijeska. Naravno, možete pokušati snagom volje prebroditi napast, no doktorka savjetuje da primjenite ove tri jednostavne i efikasne tehnike.

Tapkajte prstima uz orbitalnu kost

Jagodicama nežno tapkajte duž orbitalne kosti. To je kost koja okružuje vaše oči. Taj tip masaže oka može podstaći protok krvi u području i omogućiti drenažu tečnosti. To će ujedno smanjiti oteklinu oko područja oka.

Hladne obloge

Namočite maramicu u hladnu vodu i nježno je položite preko zatvorenih očiju. To bi trebalo da smanjiti svrab.

- Kod alergija svrab potiče otvaranje mastocita i otpuštanje još više histamina, te pogoršava simptome alergije - kaže Rouz.

Zato ova metoda umiruje nadražaj i dugoročno je efikasnija.

Protrljajte ušnu školjku

Rouz priznaje da zvuči čudno, ali trljanjem ušne školjke palcem i kažiprstom možete ublažiti iritaciju oka. Možda nije najefikasnija opcija, ali kada je riječ o blažoj iritaciji, ovaj trik pomaže makar da vam odvrati pažnju.

Za većinu ljudi trljanje oka je prirodna reakcija na suvoću i iritaciju, no potencijalne posljedice nisu vrijedne trenutnog olakšanja. Ako isprobate ove alternative koje je ponudila doktorka, zdravlje oka će biti sigurnije. No ako i dalje patite od simptoma, posjetite ljekara koji će odrediti terapiju i ustanoviti uzrok tegoba.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.