NavMenu

Rast broja korisnika starosne penzije u RS - Slijedi redovno godišnje usklađivanje iznosa za oko 3%

Izvor: Glas Srpske Petak, 08.01.2021. 11:14
Komentari
Podeli
(Foto: I.Vukša)
Direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske Mladen Milić rekao je u intervjuu Srni da od januarske penzije slijedi redovno godišnje usklađivanje od oko 3%, tako da, uz ovo povećanje, rast penzija u proteklih osam godina iznosi više od 30%.

Milić je istakao da je godišnje usklađivanje zakonska obaveza na osnovu statističkih pokazatelja o promjenama prosječne neto plate i procenta promjene potrošačkih cijena u toku godine u Republici Srpskoj.

- Ovo će biti peto redovno godišnje usklađivanje, odnosno ukupno dvanaesto povećanje penzija, počev od 2013. godine, kada je, prema važećem Zakonu o PIO, počelo usklađivanje prema ovom sistemu. Od 2013. godine penzije su nominalno povećane za 25,53%, a efektivno za 28,52%, tako da će, sa usklađivanjem koje slijedi od januara, penzije u posljednjih osam godina biti povećane za više od 30% - naveo je Milić.

On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske u prethodnih osam godina u potpunosti održala obećanje i da je, uprkos krizi, Srpska jedina u regionu koja u proteklih osam godina nije zamrzavala ili smanjivala penzije, već, naprotiv, u prosjeku godišnje efektivno ih povećavala za nepunih 4%.

Milić je rekao da je za 11 mjeseci 2020. godine po osnovu doprinosa naplaćeno 839,6 mil KM ili 4,3% više nego u istom periodu 2019.

- Prosječan prihod po osnovu doprinosa na mjesečnom nivou za 11 mjeseci je 76,32 mil KM, a na dnevnom 3,36 mil KM. Očekujemo dobar priliv i u decembru, koji je tradicionalno mjesec sa najvećim prihodom po osnovu doprinosa, tako da je realno da će prihodi po osnovu doprinosa biti veći u odnosu na 2019. godinu, kada su proknjižena 892 mil KM - naveo je Milić.

On je napomenuo da sredstva po osnovu doprinosa čine 81 do 82% potrebnih sredstava za isplatu svih penzija, dok nedostajuća sredstva za isplatu penzija na dostignutom nivou obezbjeđuje budžet Republike.

- Ukupni prihodi u periodu januar-novembar 2020. iznose 848,80 mil KM, računajući doprinose, program socijalnog zbrinjavanja radnika i dividendu od PREF-a, što čini 91,24% od rebalansiranog plana u iznosu 930,28 mil KM - rekao je Milić.

On je istakao da ukupni rashodi za 11 mjeseci 2020. godine iznose 1,078 mlrd KM, od čega su rashodi za prava i isplatu prava 1,062 mlrd KM, odnosno 1,078 milijardi sa troškovima stručne službe i platama radnika Fonda.

Rast broja korisnika starosne penzije

Milić je naglasio da je struktura ostvarenih prava vidno poboljšana jer se ostvaruje konstantan trend rasta korisnika prava na starosnu penziju, a smanjuje udio korisnika prava na invalidsku i porodičnu penziju.

- Poboljšanje strukture korisnika prava iz mjeseca u mjesec je pozitivan trend koji je, osim zaustavljanja nekontrolisanog i ogromnog rasta broja korisnika prava, jedan od dva ključna uspjeha reforme penzijskog sistema - rekao je Milić.

Navodeći strukture prava po vrstama za 2019-2020. godinu, Milić je naveo da je u novembru 2020. starosnih penzija bilo 159.824 ili 58,95 od ukupnog broja, a u istom periodu 2019. godine 154.548 ili 57,78% korisnika.

On je rekao da je u toku 2020. godine Fond primio 25.089, a riješio 25.414 zahtjeva za ostvarivanje i ponovno određivanje penzije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.