Izvor: Beta | Petak, 08.01.2021.| 09:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zakon o utvrđivanju porijekla imovine u primjeni od marta u Srbiji

(Foto: Jat036/shutterstock.com )
Zakon o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu po stopi od 75%, u Srbiji stupa na snagu sredinom marta ove godine. Do tada bi Poreska uprava trebalo da obezbijedi posebnu jedinicu koje će se baviti njegovom naplatom.

Zakon je donjet početkom prošle godine sa odloženom primjenom od godinu dana i uređuje postupak utvrđivanja imovine fizičkog lica, njeno uvećanje i poseban porez na imovinu za koju fizičko lice ne može da dokaže da je steklo na zakonit način.

Poreska uprava pokreće postupak kontrole ako se u "prethodnom postupku učini vjerovatnim" da u najviše tri uzastopne kalendarske godine u kojima je fizičko lice uvećalo imovinu, postoji razlika između nje i prijavljenih prihoda, veća od 150.000 EUR u dinarskoj protivvrijednosti.

Teret dokazivanja uvećanja imovine u odnosu na prijavljene prihode fizičkog lica je na Poreskoj upravi, a na fizičkom licu je teret dokazivanja da je na zakonit način steklo imovinu koja je veća od prijavljene.

Poreska uprava bila je dužna da obrazuje posebnu organizacionu jedinicu za utvrđivanje porijekla imovine u koju spadaju nepokretne stvari, stan, kuća, poslovna zgrada i prostorije, garaža, zemljište.

U imovinu se ubrajaju i finansijski instrumenti, udjeli u pravnom licu, oprema za obavljanje samostalne djelatnosti, motorna vozila, plovni objekti, vazduhoplovi, štedni ulozi, gotov novac i druga imovinska prava.

Poreska uprava može da koristi sve vrste evidencija i podataka koje posjeduju nadležni organi, a postupak se sprovodi na osnovu analize rizika, u skladu sa godišnjim smjernicama koje donosi direktor Poreske uprave i one nisu javno dostupne.

Savjetnik za poreze Đerđ Pap rekao je za Betu da ne očekuje značajne rezultate od primjene tog zakona.

- Postupak provjere imovine je komplikovan i dugotrajan jer u Srbiji nema svih validnih podataka o prihodima - rekao je Pap.

Dodao je da se u zemljama EU provjerava kada neko kupi skupocjeni auto ili neku nekretninu da li su mu to omogućili prihodi, a da je to lako utvrditi jer nema "sive" isplate zarada kao u Srbiji.

On je rekao da je institut unakrsne provjere imovine, koji je pandan provjeri koja je sada uvedena, unjet u Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji 2002. godine, ali da iz neobjašnjivih razloga nikad nije primjenjen.

Podsjetio je da je 2003. godine propao pokušaj naplate poreza na ekstraprofit i da je vraćen novac koji je bio naplaćen biznismenu i vlasniku Mobtela Bogoljubu Kariću.

Istakao je da je za sprovođenje svakog zakona, pa i za ovaj neophodna politička volja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE