NavMenu

Brodarske kompanije iz Crne Gore u opasnosti zbog duga

Izvor: Mina Četvrtak, 07.01.2021. 08:10
Komentari
Podeli
(Foto: Google Earth/Printscreen)
Kineska Eksim banka mogla bi da aktivira državne garancije i naplati odjednom cjelokupni iznos duga brodarskih kompanija u Crnoj Gori, ukoliko Vlada za 15-ak dana ne plati rate za brodove Crnogorske i Barske plovidbe, piše Pobjeda.

Brodarskim kompanijama je ostalo da vrate Kinezima još 66 mil USD kredita, a gotovo je izvjesno da brodarske kompanije ni ove godine neće moći same da plaćaju rate za te kredite.

Iz Barske plovidbe Pobjedi je saopšteno da su već nagovijestili Vladi da će im najvjerovatnije nedostajati 3 mil EUR za plaćanje dvije ovogodišnje rate.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja u prethodna dva dana nisu odgovorili na pitanja podgoričkog lista da li će Vlada platiti rate za brodove, kao i da li je to moguće s obzirom na to da je donešena odluka o privremenom finansiranju, a nije usvojen budžet za ovu godinu.

Prema saznanjima Pobjede, Kinezi bi najvjerovatnije, u slučaju da im se do tog roka ne isplate rate, prvo poslali upozorenje Vladi i dali neki novi rok za plaćanje rata i u komunikaciji sa predstavnicima Vlade možda sačekali mjesec ili dva da im se isplate rate, ali to ipak ne isključuje rizik da Eksim banka možda već ovog mjeseca odluči da naplati odjednom cjelokupni dug i da aktivira državne garancije.

U crnogorskim brodarskim kompanijama, prema saznanjima lista, ne vjeruju da će brodovi biti zaplijenjeni, jer ova plovila nijesu pod hipotekom.

Vlada je 24. decembra usvojila Informaciju o trenutnom stanju u nacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlinesu (MA) i u tom dokumentu praktično već najavila mogući crni scenario gašenja crnogorskih brodarskih kompanija, navodeći da su prilične mogućnosti da Crna Gora u periodu od mjesec ostane bez brodova i aviona.

U tom dokumentu se, između ostalog, upozorava da sličan slijed događaja, kako što je bio kod MA, očekuje po pitanju dospjeća rata za brodove u vlasništvu Barske plovidbe i Crnogorske plovidbe.

Prve ovogodišnje rate kredita ukupne vrijednosti 4,64 mil USD dospijevaju 21. januara, a Vlada je dala garancije brodarskim kompanijama za dobijanje ovih kredita pri kupovini četiri broda. Prema ugovoru, kad dužnik prestane da plaća, garancije padaju i banka naplaćuje kompletan dug. Da su brodovi uzeti na lizing, onda bi Crna Gora ostala bez njih.

Ostatak vijesti možete pročitati OVDJE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.