NavMenu

Bioskopi u borbi za opstanak - Striming platforme ugrožavaju poslovni model star više od 100 godina

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 06.01.2021. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Mammut Vision/shutterstock.com)
Filmski portali predviđaju da će bioskopi teško preživjeti ne samo pandemiju virusa korona, već i striming platforme, te da bi, ako žele da ostanu konkuretni, trebali da uvedu novine u kino-dvorane, poput vibrirajućih stolica i drugih efekata.

Takođe, uvođenje mirisa, kako bi gledaoci mogli da potpunije dožive dešavanja na filmu, pomoglo bi bioskopima koji su sve prazniji.

Prihodi striming platformi poput Netflix i Amazon Prime veći su od tradicionalnih bioskopa, čime je uzdrman poslovni model star više od 100 godina.

Pandemija i rapidan pad prihoda samo su ubrzali pitanje koje sebi već dugo postavljaju filmadžije i upravnici kino-dvorana.

Mnogi u filmskoj industriji vjeruju da bioskop u svojoj tradicionalnoj formi ne može preživjeti. Dio stručnjaka smatra da bi bioskope trebalo subvencionisati kao kulturne institucije, poput muzeja. Oni vjeruju da se bioskopi samo na taj način mogu nadati nekoj budućnosti.

U bioskope danas dolazi malo gledalaca, kao i na samom početku njihovog rada.

Filmska projekcija u podrumu pariskog Grand caffee, prije 125 godina, koštala je jedan franak. Gledaoci su po toj cijeni mogli da gledaju 10 kratkih filmova u ukupnom trajanju od 20 minuta. Prvoj filmskoj projekciji u istoriji prisustvovala su 32 gledaoca i svi su na kraju bili "neopisivo iznenađeni i bez riječi", naveli su kasnije organizatori.

Tada je prikazan i kratki film braće Limije "Izlazak radnika iz fabrike Limije u Lionu". Ta je projekcija ušla u istoriju kao "rođenje" bioskopa.

Danas su bioskopi ponovo u situaciji da moraju da se bore za mjesto pod suncem jer bi lako mogle da ih zamijene njihove kućne varijante.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.