NavMenu

RS će pomoći hotelijerima da prevaziđu krizu

Izvor: swot.ba Četvrtak, 07.01.2021. 07:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: vvoe/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Suzana Gašić istakla je da je turističke kapacitete u Srpskoj lani posjetilo 50-60% domaćih turista u odnosu na godinu ranije i najavila za 2021. godinu, u zavisnosti od epidemiološke situacije, kreiranje mjera koje bi hotelijerima i privrednim subjektima iz sektora turizma i ugostiteljstva omogućile optimalan nastavak rada.

- Pokušaćemo u ovoj godini sa brojnim udruženjima i svjetskim partnerima koji djeluju na teritoriji Srpske kreirati mjere koje će pomoći hotelijerima, ali i svim ostalim privrednim subjektima u oblasti turizma i ugostiteljstva da stanu na noge i kada prođe pandemija virusa korona nastave sa svojom aktivnošću na najbolji mogući način - rekla je Gašić u intervjuu Srni.

Ona je konstatovala da su resori kojima se bavi ovo ministarstvo u proteklom periodu pretrpjeli najveću štetu zbog pandemije i dodala da izvještaji Svjetske turističke organizacije, prema svim pokazateljima, govore o tome da su hotelijeri i svi drugi subjekti koji pružaju usluge smještaja najviše pogođeni pandemijom.

- Imajući u vidu da je epidemiološka situacija nepredvidiva i ne znamo šta nas čeka u ovoj godini, fokus aktivnosti smo usmjerili ka prevazilaženju situacije u kojoj se nalazimo. Još se ne može govoriti o saniranju posljedica jer je još u toku borba sa pandemijom i štetom koju trpe privredni subjekti - rekla je Gašić.

Ona je podsjetila da je Vlada Srpska u proteklom periodu donijela niz mjera u namjeri da pomogne privrednim subjetima u prevazilaženju postojeće situacije.

Gašić je kao primjer nekih od najkonkretnijih parametara gubitaka usljed pandemije navela boravišnu taksu, koja je u 2019. naplaćena u visini od oko 1,6 mil KM, a u prošloj godini, zaključno sa novembrom, oko 950.000 KM.

- Ova naplata boravišne takse rezultat je naše kampanje "Doživi Srpsku", koju smo sprovodili prošle godine, te turističkih vaučera koji su realizovani u našim turističkim objektima - rekla je ona.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.