NavMenu

MARIČIĆ: Prijaviti nepokretnosti, izbjeći sankcije

Izvor: Capital Srijeda, 06.01.2021. 10:34
Komentari
Podeli
Goran MaričićGoran Maričić
Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić pozvao je obveznike poreza na nepokretnosti u Srpskoj koji još nisu prijavili svoju nepokretnost da to učine jer će, u protivnom, umjesto njih to učiniti Poreska uprava po službenoj dužnosti.

Maričić je rekao da će poreski obveznici poreza na nepokretnosti u ovom slučaju, dobrovoljnim podnošenjem prijave za svoju nepokretnost u Fiskalni registar nepokretnosti, izbjeći i eventualne sankcije.

On je naglasio da cilj Poreske uprave Srpske nije kažnjavanje poreskih obveznika, već njihovo uvođenje u legalne zakonske okvire i stavljanje svih obveznika ovog poreza u ravnopravan položaj.

Poreska uprava Republike Srpske pozvala je obveznike poreza na nepokretnosti u katastarskim opštinama Petrićevac jedan i dva, na području Banjaluke, te katastarske opštine Laktaši centar, na području Laktaša, za koje je analizom postojećih evidencija utvrđeno da nisu podnijeli poresku prijavu za upis u Fiskalni registar nepokretnosti, da će im u narednim danima na kućne adrese dostaviti pozive da upišu nepokretnosti u taj registar.

U saopštenju iz Poreske uprave navodi se da je obaveza tih poreskih obveznika iz te tri katastarske opštine da u roku od osam dana od dana prijema poziva podnesu prijavu za upis u Fiskalni registar nepokretnosti u skladu sa Zakonom o porezu na nepokretnost.

- Ove aktivnosti definisane su Sporazumom o saradnji, koji su potpisali predstavnici Poreske uprave Srpske, grada Banjaluka i opštine Laktaši, a u okviru projekta Ministarstva finansija Srpske pod nazivom Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnost - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da je cilj pravičnost poreskog opterećenja svih imalaca ili korisnika nepokretnosti, te povećanje prihoda u budžetima lokalnih zajednica jer je prihod od poreza na nepokretnosti isključivo prihod budžeta lokalnih zajednica.

Maričić kaže da je ovaj projekat dobra šansa za povećanje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti u gradu Banjaluci i opštini Laktaši, a kasnije i u cijeloj Republici Srpskoj jer, ukoliko efekti projekta budu zadovoljavajući, takav način identifikacije neprijavljenih obveznika poreza na nepokretnost će biti primjenjivan ubuduće za sve lokalne zajednice u Srpskoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.