NavMenu

Obveznice napunile lokalne kase - Tokom 2020. tri opštine iz RS zadužile se na berzi za 6,7 mil KM

Izvor: Glas Srpske Srijeda, 06.01.2021. 15:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ti_ser/shutterstock.com)Ilustracija
Emisijom obveznica na Banjalučkoj berzi lani su se za ukupno 6,7 mil KM zadužile tri opštine u Srpskoj koje su na ovaj način došle do neophodnog novca za infrastrukturne projekte i izmirenje starih dugova.

Prema podacima Banjalučke berze, u 2020. godini na berzu su uvršćene tri emisije municipalnih obveznica i to Modriče, Šekovića i Foče.

- Modriča je u javnoj emisiji zbog veće potražnje za obveznicama ostvarila premiju u iznosu od 204.000 KM, odnosno obveznice su emitovane po nižoj efektivnoj kamatnoj stopi 2,77% u odnosu na kuponsku kamatnu stopu koja iznosi 3,8%, čime je direktno ostvarena jedna od prednosti zaduživanja putem obveznica, a to je niža cijena duga - pojasnili su iz Banjalučke berze.

Najveću vrijednost emisije obveznica, 4 mil KM, ostvarila je Modriča, koja se zadužila na deset godina, dok će Foča dug od 1,5 mil KM otplaćivati devet godina, a Šekovići će 1,2 mil KM vraćati 15 godina.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić rekao je za Glas Srpske da obveznice lokalnih zajednica uglavnom otkupljuju Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, osiguravajuća društva ili banke.

- Lokalne zajednice uglavnom se zadužuju na berzi onda kada im je potreban novac za refinansiranje postojećih kredita i finansiranje značajnih kapitalnih projekata - rekao je Ćosić.

Dodao je da mu se čini da opštine ipak nedovoljno posežu za ovim oblikom kreditiranja, jer im se možda čini jednostavnijim klasično kreditno zaduženje u banci.

- Zaduženje na berzi je veoma povoljno i predstavlja ozbiljan potencijal, pogotovo ako uspijemo akumulirati štednju stanovništva u tom pogledu, jer možda će se u dogledno vrijeme pojaviti lokalna zajednica čiji će stanovnici svoju štednju plasirati u municipalne obveznice i time pokazati da može biti veliki broj vlasnika obveznica, koji će kasnije njima trgovati na berzi - rekao je Ćosić. Dodao je da su obveznice veoma važne u jačanju tržišta kapitala.

Investitor

Penzijski rezervni fond (PREF) je od osnivanja jedan od najvećih pojedinačnih institucionalnih investitora na Banjalučkoj berzi. Uglavnom ulaže u obveznice Republike Srpske, obveznice emitovane po osnovu duga za ratnu štetu i staru deviznu štednju, te municipalne obveznice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.