NavMenu

Student iz Tuzle izradio aplikaciju za praćenje aerozagađenja u BiH - Uskoro i Android verzija

Izvor: Al-Jazeera Balkans Utorak, 05.01.2021. 15:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Tarik Dahić apsolvent je Fakulteta elektrotehnike u Tuzli i kreator je aplikacije pod nazivom Zrak, koja za cilj ima podizanje svijesti o aerozagađenju u Bosni i Hercegovini.

Na ideju o izradi aplikacije došao je zbog toga što već dugo vremena u njegovom gradu u zimskom periodu dolazi do pogoršanja kvalitete zraka.

- Ja kao pojedinac ne mogu ukazati na problem zagađenja zraka, ali ako napravim aplikaciju koja će moći pokazati drugima ljudima, a i meni da je napolju zrak loš onda kao veća grupa ljudi možemo uticati na vlast. Isto tako želja mi je bila da postoji jednostavno i korisno rješenje koje mogu koristiti kako bi znao kakav je kvalitet zraka. Tog rješenja nije bilo pa sam odlučio napraviti svoje - kaže Tarik Dahić.

Aplikacija koju je napravio ovaj mladi Tuzlak na moderan način informiše građane o kvaliteti zraka, a trenutno je dostupna samo na iOS i iPadOS sistemima te je potpuno besplatna.

- Unutar aplikacije korisnici mogu pregledati trenutni indeks kvalitete zraka za grad koji su odabrali te prosječne dnevne vrijednosti indeksa kvalitete zraka za prethodnu sedmicu. Moguće je i pregledati indeks kvalitete zraka za sve gradove koje aplikacija trenutno podržava. U planu imamo još dosta stvari koje želimo odraditi.

Napominje kako je sam razvoj aplikacije trajao oko mjesec dana.

- Nakon posla ja bi određenim danima u sedmici radio na aplikaciji i na serveru koji uslužuje podatke aplikaciji. Nisam imao pomoć stručnjaka iz ovog polja, ali u budućnosti bi volio sarađivati sa nekim kako bi mogli prikazati neke podatke preciznije te ih bolje i opisati - govori ovaj mladi Tuzlak.

Dodaje da će sredinom januara objaviti i Android verziju aplikacije na Play Store. I u budućnosti planira raditi na razvoju aplikacije kroz sve platforme.

- Neke od stvari na kojima trenutno radimo su prikaz mjerenja svih polutanata koji utiču na kvalitet zraka, prikaz promjene indeksa kvaliteta zraka iz sata u sat za prethodni dan - zaključuje Tarik Dahić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.