NavMenu

Nova pravila nagrizaju izvozni kolač vrijedan 100 mil KM - Počelo naplaćivanje carina na protok robe između BiH i Velike Britanije

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 06.01.2021. 15:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)Ilustracija
Prilikom izvoza na tržište Ujedinjenog Kraljevstva na robu porijeklom iz BiH od početka ove godine naplaćuju se uvozne dažbine, ali i unutrašnji porezi u skladu sa tamošnjim tarifnim režimom, što je za naše privrednike otežavajuća okolnost pri plasmanu na to bitno izvozno tržište.

Izvoz bh. robe na britansko tržište je i te kako značajan - u 2019. iznosio je oko 85 mil KM, a u 11 mjeseci 2020. godine je, uprkos pandemiji, bio još veći - 101,8 mil KM.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH kažu da je izvjesno da će carine negativno uticati na izvoznike i njihovu konkurentnost na britanskom tržištu, posebno u smislu već ugovorenih poslova, ali i sklapanja novih poslovnih ugovora i značajnije prisustvo bh. kompanija na tržištu Velike Britanije.

- Smatramo da je potrebno što žurnije uspostaviti adekvatne trgovinske odnose, u smislu sporazuma o slobodnoj trgovini ili drugog vida trgovinskog sporazuma, kako bi se izbjegao gubitak tržišta UK, koje nosi veliki potencijal za buduću saradnju, posebno u pojedinim sektorima, npr. montažne kuće, namještaj, karton te hemijski proizvodi - naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, u protekloj godini smo u Veliku Britaniju izvozili najviše rude, potom namještaj i sličnu robu, kao i neorganske hemijske proizvode.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpke, ističe da će roba koja dolazi iz BiH u Velikoj Britaniji podlijegati carini kao da je, recimo, u pitanju roba iz Kine.

- To je otežavajuća okolnost i protok robe između BiH i Velike Britanije biće opterećen carinskim dažbinama u skladu sa carinskom stopom koja je na snazi za određene tarifne brojeve. Svako dodatno opterećenje ne ide u prilog ni jednoj ni drugoj strani - kazao je Ćorić za Nezavisne novine.

Kako je dodao, to znači da će se za robu koja ide iz BiH prema Velikoj Britaniji morati plaćati carina, a isto se odnosi i na robu koja iz Velike Britanije stiže u BiH.

- To će na neki način u prosjeku poskupiti robu koja dolazi iz Velike Britanije za 10% - istakao je Ćorić.

Nova pravila u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Velikom Britanijom zabrinula su i bh. prevoznike, koji se plaše da će i oni, u najmanju ruku, snositi dio tereta.

- To je dodatni problem koji će nam dodatno otežati i ovako tešku situaciju. Ta nova pravila donijeće nam otežavajuće okolnosti i šanse su 99% da će to pasti na leđa prevoznika - rekao je za Nezavisne novine Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS.

Podsjetimo, Ujedinjeno Kraljevstvo je 29. marta 2017. godine objavilo namjeru povlačenja iz Evropske unije. Nakon pregovora, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija su postigli sporazum koji je potpisan 24. januara prošle godine.

Prema odredbama Sporazuma o povlačenju, Ujedinjeno Kraljevstvo je napustilo EU u ponoć 31. januara 2020. godine.

U prelaznom periodu do 31. decembra 2020. godine evropski zakoni su se nastavili primjenjivati unutar Ujedinjenog Kraljevstva, kao i na Ujedinjeno Kraljevstvo, uključujući međunarodne ugovore koje je zaključila Evropska unija do trenutka izlaska Ujedinjenog Kraljevstva.

U skladu s tim, trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU su se nastavile primjenjivati u trgovini između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva do isteka prelaznog perioda, odnosno do 31. decembra 2020. godine.

S obzirom na to da su EU i Ujedinjeno Kraljevstvo postigle dogovor o trgovinskim odnosima u okviru Sporazuma o povlačenju, za poslovnu zajednicu u BiH i druge subjekte kojih se to tiče od 1. januara ove godine, u pogledu spoljnotrgovinskog režima sa Ujedinjenim Kraljevstvom primjenjuju se nova pravila.

Naime, prestala je primjena odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropske unije u trgovinskim odnosima sa Ujedinjenim Kraljevstvom, što podrazumijeva ukidanje preferencijalnog statusa za robu porijeklom iz Ujedinjenog Kraljevstva i obavezu da se na uvoz robe iz Ujedinjenog Kraljevstva primjenjuje uvozna dažbina po MFN carinskoj stopi u skladu sa Zakonom o carinskoj tarifi BiH i Odlukom o utvrđivanju carinske tarife za 2021. godinu.

Ostale mjere u pogledu spoljnotrgovinskog režima prema Ujedinjenom Kraljevstvu primjenjuju se u skladu sa principom najpovlaštenije nacije (MFN) i sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.