NavMenu

FBiH dobiva drugu HE nakon 20 godina

Izvor: eKapija Petak, 07.05.2010. 15:43
Komentari
Podeli

Hidroelektrana Mostarsko blato bit će puštena u probni rad i završna ispitivanja pri sinkronizaciji agregata na mreži 13. maja u 12 sati u Jasenici, saopćavaju iz Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB).

Kako kažu, planovi izgradnje HE Mostarsko blato stari su gotovo jedno stoljeće. Veliki hidropotencijal koji se nalazi na polju Mostarsko blato htio se oduvijek i energetski iskoristiti tako da je ovaj objekt danas postao višenamjenski. Dosada se područje polja Mostarskoga blata koristilo u poljoprivredne i vodoprivredne svrhe, a sada je njegova iskoristivost i energetska.

HE Mostarsko blato smještena je jugozapadno od grada Mostara i energetski koristi prirodnu visinsku razliku od 178 m između Mostarskoga blata i Bišća polja, tj. doline rijeke Neretve. Mostarsko blato kraško je polje koje se prostire na 3.800 hektara. Oko 1.500 hektara poplavljeno je svake godine, a razina vode na kraju polja u zimskom razdoblju dostiže i 10 m. Dosadašnja poljoprivreda infrastruktura nedovoljna je za sprječavanje polja od poplava. Izgradnjom ove hidroelektrane poboljšani su uvjeti odvodnje.

"Hidroelektrana s visokim padom smještena je u kraškoj regiji koja je karakteristična po kraškim pojavama: ponori i vrela. Prosječna godišnja količina oborina je 1. 820 mm. Dotok vode u polje dolazi kroz rijeke Lišticu i Ugrovaču. Brdo Dobraljina dijeli polje Mostarsko blato od Mostarskoga polja, tj. doline rijeke Neretve. U jugoistočnom dijelu polja najniža je točka pa voda teče kroz kraški greben i otječe u rijeku Jasenicu, a potom u Neretvu", pojašnjavaju u Elektroprivredi HZHB-a.

HE Mostarsko blato koristi vode sliva Lištice koje se prikupljaju u akumulacijski bazen smješten na prostoru polja. Prirodni sustav ponora i postojeći vodoprivredni tunel za velike vode Varda odvodi vodu u navedene rijeke. Ova hidroelektrana ne samo da će koristiti vodu polja za proizvodnju električne energije, nego će povećati zaštitu polja od poplava izgradnjom novih objekata: dovodnoga tunela i odvodnoga zatvorenog kanale prema rijeci Neretvi.

HE Mostarsko blato sastoji se od 9 građevinskih - energetskih objekata, a to su: akumulacijski bazen, ulazna građevina, dovodni tlačni tunel, vodna i zasunska komora, tlačni cjevovod, strojarnica, donji kompenzacijski bazen, odvodni zatvoreni kanal i priključni dalekovod.

Pripremni radovi i izgradnja počela je 2006. godine, investicija je iznosila oko 140 milijuna KM, godišnja proizvodnja je 170 GWh, a instalirana snaga 60 MW.

Uz HE Peć Mlini kod Gruda (puštena u rad prije 6 godina) HE Mostarsko blato druga je poslijeratna elektrana u sustavu JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar. Ovo su jedini proizvodni objekti koje je jedno javno poduzeće izgradilo ne samo na prostorima BiH nego i šire.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.