NavMenu

Nova kapija svijeta u Tangeru - Marokanska luka ušla na globalnu energetsku mapu

Izvor: Politika Ponedjeljak, 04.01.2021. 13:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Klaushh)Ilustracija
Marokanska luka Tanger-Med, najveće sredozemno pristanište za pretovar kontejnera, na 14 kilometara od španske obale Evrope, ovih dana ušla je na novu energetsku mapu svijeta.

Poslovni partner sa 180 luka širom svijeta (38 među njima su u Africi), Tanger-Med uspostavio je saradnju sa Hamburgom, megalukom Evrope i Zapada čiji je osnovni cilj "široka razmjena iskustava", najavio je Jens Majer, rukovodilac lučkih vlasti nemačke pomorske "kapije sveta" na Elbi.

Šta strateškom afričkom pristaništu nadomak Gibraltara znači poslovni iskorak ka Hamburgu, i obrnuto? Globalni trgovci energentima, posebno prirodnim gasom i vodonikom (iz budućnosti), već imaju svoj odgovor.

- Maroko ima sve uslove da postane veliki snabdevač karbonskim neutralnim izvorima energije - ocjenu njemačkog Instituta Franhofer prenio je londonski Petroleum ekonomist. Zvučna procjena solidno je geološki potkovana. Naime, sjevernoafrička kraljevina na 3.500 kilometara obala na Atlantiku i Sredozemnom moru, raspolaže sa 70% svjetskih rezervi fosfata, i vodeći je svjetski izvoznik đubriva. Da ga proizvede, Maroko je do sada godišnje uvozio oko dva miliona tona amonijaka.

A onda se Rabat dosjetio da bi Maroko na svom tlu mogao da proizvodi "zeleni amonijak", koristeći energiju sunca i vetra. Naravno, uz svesrdnu pomoć stranih finansijera, među kojima Nijemci već "dižu dva prsta", i to ne samo za proizvodnju "zelenog amonijaka" već i "zelenog vodonika", energenta koji bi sredinom vijeka trebalo da preuzme današnju ulogu prirodnog gasa. Koliko do 2025. Maroko planira da izgradi pilot-elektranu od 100 megavata koja bi proizvodila "zeleni vodonik".

U londonskom Sitiju procjenjuju da bi Maroko mogao na domaćem tržištu da iskoristi trećinu energije "zelenog vodonika", a dvije trećine da izvozi. Njemački biznis tu već prepoznaje priliku.

- Evropa bi mogla da uvozi vodonik proizveden u severnoj Africi, i to kroz postojeće sisteme cjevovoda - procijenila je njemačka energokonsultantska grupa Di Desert Energy, specijalizovana za istraživanja u Magrebu i na Srednjem istoku. Njemačko interesovanje za sjevernoafrički "zeleni vodonik" (koji se proizvodi elektrolizom iz vode, u energetski još veoma zahtjevnom postupku) nimalo nije slučajno.

Naime, zvanični Berlin je ljetos najavio 9 mlrd EUR ulaganja u razvoj proizvodnje "zelenog vodonika", od čeka su dvije milijarde ostavljene za zajedničke investicije sa stranim partnerima. U Njemačkoj se inače već spekuliše da bi i "Sjeverni tok 2" jednog dana, umjesto sibirskog gasa, dobrim dijelom mogao da nosi i vodonik.

U međuvremenu, u novim globalnim energetskim prestrojavanjima, Tanger i Hamburg već zauzimaju startne pozicije, i to u vremenu kada pandemija korone i njenih mutacija uveliko dovode u pitanje globalne lance snabdevanja, među njima i one strateške, preko svjetskog mora.

Na tom planu, Afrika iako izlazi na tri velike vode: Indijski i Atlantski okean, kao i Sredozemno more, skromni je učesnik u globalnoj trgovini. Dok se 80% svjetske trgovine oslanja na transport morima i okeanima, doprinos Afrike u tom pomorskom poslovnom lancu iznosi tek 5,7%, navodi izvještaj marokanskog ministarstva ekonomije i finansija, objavljen početkom jeseni.

Pomorska sila od vremena berberske dinastije Almohada u 12. veijku, Maroko je danas u Africi protagonista novih globalnih pomorskih povezivanja. Sa tom vizijom, sjevernoafrička kraljevina prionula je u modernizaciju, proširivanje i izgradnju novih pristaništa od Tangera do Dahle na atlantskoj obali Marokanske Sahare. Plan je da se država sa 43 luke, od kojih je 14 otvoreno za spoljnu trgovinu, u bliskoj budućnosti postavi kao strateško raskršće pomorske trgovine između Afrike, Evrope, Azije i Latinske Amerike, navode podaci zvaničnog Rabata.


Tanger-Med, sa svojom slobodnom privrednom zonom na preko 200 hektara (drugom najposlovnijom na svijetu, iza Dubaija, po procjeni londonskog Financial Times-a, naumio je tako da stane u isti red sa vodećim svetskim lukama: Singapurom, Roterdamom, Hamburgom, i Long Bičom u povezivanju država, regiona i globalnog biznisa. Istovremeno, Maroko je okrenut i novoj pomorskoj poslovnoj saradnji sa lukama u Africi.

A tamo, od Abidžana i Lagosa na zapadu Afrike, do Valvis Beja (Namibija) i Durbana na jugu, Dar es Salama, Mombase i Džibutija na istoku Crnog kontinenta – vlade, lučke vlasti, domaći i strani investitori sve više uviđaju poslovni potencijal tržišta sa 2,2 milijarde stanovnika i basnoslovnim rezervama nafte, prirodnog gasa i drugih resursa.

U tom privlačenju novih poslova (Tanger-Med će uprkos koroni završiti ovu poslovnu godinu sa porastom obima transportovane robe od 23%), najprometniju afričku luku ovih dana ipak ne posećuje samo poslovni svijet. Iz Andaluzije je Tanger nedavno posjetila delegacija turističkih preduzetnika.

- Poznajemo se od davnina. Prilika je da se ponovo posećujem - prokomentarisao je jesenas prvu posetu španskih poslovnih partnera Tangeru od izbijanja korone Azedin Bihou, predstavnik kancelarije Nacionalne turističke organizacije u Andaluziji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.