NavMenu

Kako je voda, slično nafti, postala igračka na berzi?

Izvor: BANKAR Ponedjeljak, 04.01.2021. 08:21
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: evant/shutterstock.com)Ilustracija
Da bez vode nema života i da je ona i te kako značajan resurs dobro je poznato - vrijednost vode, može se reći, teško je procijeniti.

Ipak, da ona može postati i berzanska roba, nedavno se potvrdilo na Volstritu, gdje se njom prvi put trgovalo.

Naime, na najvećoj svjetskoj berzi derivata pokrenuto je trgovanje u vezi s kalifornijskim tržištem vode, vrijedno više od 1 mlrd USD. Po riječima profesora Beogradske bankarske akademije Ismaila Musabegovića, vrlo je moguće da će se vodom trgovati u budućnosti, ali u ovom trenutku je to izvedena vrijednost, da bi se zaštitilo od rizika, prenosi Dnevnik.

On ističe da je voda u ovom trenutku na berzi kao finansijski instrument, odnosno fjučers, a to znači da se njom trguje tri mjeseca.

- Voda je neka vrsta derivata, kao što je benzin derivat nafte i od cijene nafte zavisi i cijena benzina. Kod fjučersa imate pravo da na kraju robu uzmete ili ne. Pošto se voda ne uzima, ona je hibridni instrument koji treba da bude robni, ali je finansijski. To je smišljen derivat, neki zažive neki ne, ali s njim se štiti od rizika - rekao je Musabegović.

Voda se na berzi kupuje tako što se daje određena suma novca - kapara, a vrijednost je u ugovoru koji se sklopi na berzi.

- Oni su zamislili da to bude u akrima, mjeri za površinu zemlje. Deset akara kod je nas je površina od oko četiri hektara, čija dubina vode je oko 30 centimentara. Ta količina vode je ugovor. Kod fjučersa je ugovor jedinica mjere kao što je kod jabuka kilogram. Ugovor vam daje pravo da kupite ili prodate tu količinu vode za neku isporuku u budućnosti - ističe Musabegović.

Za sada su za trgovinu vodom na berzi zainteresovani poljoprivrednici u Kaliforniji.

- U Kaliforniji su česte suše zbog klimatskih promjena i kad je suša, cijena vode raste. Berza je bazirana na ponudi i tražnji, ako je ponuda veća, cijena pada, ako je tražnja veća, cijena raste. Ako je sušna godina, tražnja je velika i cijena će rasti - rekao je Musabegović.

Riječ je, dakle, o berzanskom proizvodu na početku svog vijeka. Trenutno je tržište vode na berzi relativno malo, a koliko će biti globalno prihvaćeno, tek će se vidjeti.

- Voda je budućnost jer, osim poljoprivrede, i ljudi su korisnici vode. Voda će stvarno biti nešto za čim će svijet žudeti u budućnosti - naglasio je Musabegović.

Nema dovoljno vode dobrog kvaliteta

Po riječima prof. dr Marine Šćiban s Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, danas vode sadrže i sve više različitih supstanci koje se javljaju kao rezultat ljudske djelatnosti, a tome doprinose i povećanje broja stanovnika, intenzivan razvoj industrije, poljoprivrede, medicine, farmacije…

- Kada se kaže da će se u 21. vijeku javiti nestašica vode, to je zapravo samo djelimično tačno. Voda ne može nestati, osim ako se ne izbacuje u svemir, a količina vode na Zemlji se ne mijenja, jer ona stalno kruži u prirodi. Prava istina je da nema dovoljno vode dobrog kvaliteta, odnosno vode koja se na jednostavan i jeftin način može koristiti za određene svrhe - kaže prof. dr Marina Šćiban.

Ona ukazuje i na to da promjenama, kako kvaliteta, tako i kvantiteta vode u nekom području, dodatno doprinose klimatske promjene.

- Suše, poplave, visoke temperature praćene velikim isparavanjem vode mogu dovesti do privremenog, pa čak i trajnog poremećaja u snabdijevanju. To ne znači da neka država, kao što je Kalifornija, koja je inače sušan region, a koja hoće da postane poljoprivredni gigant u proizvodnji određenih poljoprivrednih kultura, treba da se uzme kao primer problema s vodom. Dakle, situacija nije sjajna, ali za sada nije ni tragična. U tom svjetlu, pojava vode na berzi samo znači da se pojavila još jedna igračka na ekonomskom tržištu, a ne najavljuje katastrofu. Ipak, kako će se to završiti, vidjećemo - ističe Šćibanova.

Po Musabegovićevim riječima, voda je važan faktor u privredi i u svim oblastima, ali je ograničenog kapaciteta.

- Na cijeloj zemlji je 72% vode, ali od toga je samo 1% voda koju možemo, kao čovječanstvo, da koristimo. Ona je ograničeni resurs koji će s klimatskim promjenama postajati nedostupan za ogroman broj ljudi. Ovo je pilot-projekat koji će pokazati šta će biti trend - istakao je profesor Musabegović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.