NavMenu

Za 11 mjeseci RS ostvarila robnu razmjenu vrijednu 4,13 mlrd USD - Trendovi kretanja umjereno optimistični

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 04.01.2021. 08:25
Komentari
Podeli
(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Republika Srpska je za jedanaest mjeseci prošle godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od oko 4,13 mlrd USD, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 75,9%, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

U tom periodu vrijednost ostvarenog izvoza bila je 1,78 mlrd USD, a uvoza 2,35 mlrd USD.

Vrijednost ostvarenog uvoza za prvih jedanaest mjeseci prošle godine manja je za 6,5%, a izvoza je manja za 6,8 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Srpska je u prvih jedanaest mjeseci prošle godine najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od nešto preko 687 mil USD ostvarila sa Srbijom, zatim 583,6 mil USD sa Italijom, te 412 mil USD sa Njemačkom, prenosi bl-portal.

U poslovanju sa zemaljama EU Srpska je za prvih jedanaest mjeseci prošle godine ostvarila izvoz od 1,33 mlrd USD, a uvoz od 1,36 mlrd USD gdje je izvoz manji za 5,5%, a uvoz manji za oko šest odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Optimistični trendovi

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se već može govoriti o "umjereno optimističkim" trendovima kretanja u spoljnotrgovinskom poslovanju, o čemu, između ostalog, govore manji procenti pada uvoza i izvoza, posebno sa EU, kao i stepen pokrivenosti uvoza izvozom.

– Samo pet-šest mjeseci unazad imali smo dvocifren procenat pada uvoza i izvoza, zatim dvocifren pad izvoza i jednocifren procentualni pad uvoza, do sadašnjih jednocifrenih vrijednosti tih veličina koji se smanjuju. Posebno je važno što se takvi procenti smanjuju kada je u pitanju poslovanje sa EU, sa kojom Srpska ostvaruje oko 65 odsto ukupnog spoljnotrgovinskog poslovanja – rekao je Markićević.

Prema njegovim riječima, uzrok tome je oporavak privreda, posebno prerađivačke industrije zemalja EU od negativnih posljedica pandemije virusa korona, sa kojima posluje najveći dio privrednih društava iz Republike Srpske.

Markićević je istakao da je u septembru, oktobru i novembru Srpska imala procenat pokrivenosti uvoza izvozom koju decimalu više od 80%, što je za pet do sedam odsto više od uobičajenog godišnjeg ili prosjeka nekog djela godišnjeg perioda.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.