NavMenu

Kod Žablja otvoren novi gasovod u Srbiji - Gas stiže i u BiH

Izvor: eKapija Subota, 02.01.2021. 14:48
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Novi gasovod u Srbiji, Balkanski tok, od bugarske do mađarske granice, otvorio je u petak (1. januar 2021.) predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nešto poslije šest sati, u Gospođincima kod Žablja.

Otvaranju su prisustvovali dirketor Srbijagasa Dušana Bajatović, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko, ministar građevinarstva Tomislav Momirović, bivši ministar energetike Aleksandar Antić i vojvođanski premijer Igor Mirović, kao i predsjednik kompanije Energotehnika Južna Bačka Dragoljub Zbiljić.

Bajatović je upoznao Vučića sa karakteristikama gasa, navodeći da će u petak u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa.

- Odavde ćemo početi da snabdijevamo Srbiju, snabdijevaćemo zemlju sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci. Imaćemo manje troškove za sistem i moći ćemo bolje da snabdijevamo Srbiju sa te tri tačke, nemamo dilemu da će kapaciteti biti korišćeni 100%.

Bajatović je istakao da su u gasovod ugrađeni najsavremeniji uređaji i materijali, kao i oprema.

Dužina magistralnog gasovoda u Srbiji je 403 kilometra. U Srbiju ulazi od Zaječara i izlazi od Zaječara do Horgoša.
Prva dionica je od bugarske granice do Ćuprije, druga od Ćuprije do Dunava, treća od Dunava do Zrenjanina i četvrta od Gospođinaca do Subotice.

Bajatović je naveo da će se raditi i na projektu gasne interkonekcije Niš-Dimitrovgrad-Sofija, kao i na planu izgradnje gasovoda Beograd-Banjaluka.

- Otvoriće nam se Horgoš, što znači da smo radili u skladu sa svim evropskim principima. Imaćemo pristup Baumgartenu (gasnom čvorištu u Austriji) i, vjerovatno, Sjevernom toku 1 i 2 - rekao je Bajatović.

On je dodao da je sve urađeno u skladu sa evropskim normama i ispunjeno sve što je tražila Energetska zajednica, u tehničkom, kao i u komercijalnom smislu.

Gas po cijeni od 155 USD

Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija gasovodom Balkanski tok obezbijedila energetsku stabilnost i bezbjednost, što je važno za privlačenje novih investitora, dok je Harčenko naglasio da će gasovod obezbijediti i energetsku sigurnost i šireg regiona, centralne Evrope.

Vučić je dodao da se sa tog mjesta razvodi gas kroz sistem primarnog i sekundarnog gasovoda.

Ukazao je da gas preko tog gasovoda nabavljaju po cijeni do 155 USD, uz mnogo niže troškove transporta, nego preko drugog gasovoda preko kojeg su se do sada snabdijevali.

Vučić je podsjetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 USD, plus 18 USD za razvoz po teritoriji Srbije.

- Samo na to smo trošili 48 USD. A sada će to koštati između 12 i 14 USD. Mislim da su to značajne uštede. Strateški ovo je veoma važno za nas - rekao je on.

Imajući u vidu visoku cijenu izgradnje gasovoda, povoljna okolnost je, kaže predsjednik, što će se zajedno sa partnerom naplaćivati tranzitna taksa i tako isplaćivati te troškove.

Vučić je najavio da će gas biti doveden još u mnoge opštine u kojima ga nema, čime će dodatno biti privučeni svi koji žele da otvore fabrike. Preko gasovoda kroz Srbiju gas će ići ka Mađarskoj i BiH, a postoji mogućnost i ka drugim zemljama u regionu.

Balkanski tok deo turskog toka

Balkanski tok je deo gasovoda Turski tok, projekta ruskog Gazproma i turskog "Botaša", koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope.

Gasovod je dug 930 kilometara sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju Balkanski tok.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa. Ta količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.