NavMenu

VIDOVIĆ: Postepeni privredni oporavak od polovine godine, potpuni u 2022.

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 03.01.2021. 14:59
Komentari
Podeli
Zora Vidović (Foto: YouTube/Screenshot)Zora Vidović
Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da će negativan uticaj virusa korona najvjerovatnije potrajati i u prvoj polovini ove godine, ali da nakon toga i sprovođenja vakcinacije stanovništva očekuje postepeni privredni oporavak, a potpuni u 2022.

Vidović je u vezi sa ovogodišnjim budžetom od 3,795 mlrd KM rekla da su i dalje prioritet očuvanje funkcionisanja zdravstvenog sistema, privrede, radnih mjesta i redovnih isplata penzija, socijalnih i drugih davanja.

- Sve to će biti urađeno i građani ne treba da brinu. Privredi će na raspolaganju biti nešto više od 450 mil KM, što direktno iz budžeta, što iz Kompenzacionog fonda i putem Garantnog programa. Takođe, nastojaćemo da pomognemo u saradnji sa određenim međunarodnim faktorima koji nude povoljne kredite za privredu - rekla je Vidović u intervjuu Srni.

Ona je napomenula da je projektovani rast BDP-a Srpske u ovoj godini 2,6%, ali da očekuje veći.

Vidović ističe da već treba razmišljati o tome šta raditi na privrednom planu nakon pandemije.

- Moramo praviti koncepciju da privreda ima što veći rast i da se tada što više pokrene, da dođe do veće potrošnje, spoljnotrgovinske razmjene i proizvodnje. Dakle, cilj će biti jačanje privrede i zapošljavanje, naročito mladih u pokušaju da oni ne odlaze vani, već ostaju u Srpskoj - rekla je Vidović.

Ona je rekla da se na prijedlog resornog ministarstva od početka ove godine smanjuju ili ukidaju određena neporeska davanja i takse, zbog čega će u budžetu biti manje 10 mil KM.

- Taj novac će se, naravno, preliti u džepove privrednika i građana što nam je i bio cilj. Takođe, nastavićemo sa smanjenjima nefiskalnih davanja i krajem godine, nakon odgovarajućih analiza, krenućemo u proces rasterećenja rada, odnosno smanjenja poreza i doprinosa uz ideju da uvedemo i porez na dividendu - rekla je.

Ona je rekla da je na tom planu bitno i sprovođenje Zakona o faktoringu koji će biti promovisan cijele ove godine jer je koristan za male privrednike i poslodavce u smislu bržeg, jeftinijeg i jednostavnijeg dolaska do obrtnih i sredstava za nabavku opreme.

- To će u velikoj mjeri doprinijeti likvidnosti privrede - istakla je Vidović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.